Departementene granskes etter Lysbakken-saken

Publisert: 7. mars 2012 kl 09.19
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Vedtaket om å granske de andre departementene begrunnes med at komiteen og Stortinget må ha visshet for at det ikke er mer rot i andre departementer etter avsløringene av uregelmessigheter i Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet.

– Lysbakken-saken har svekket tilliten til tilskuddsordningen, og det er viktig for oss å nå undersøke praksisen i andre departementer, sier komiteens leder Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Anundsen understreker at de i første omgang kun vil se på tildelingene i 2011.

– Dette vil gi en pekepinn på hvert enkelt departements tildelinger. Dersom det er nødvendig setter vi i gang undersøkelser for tildelinger lenger tilbake i tid, opplyser han.

Skal få svar

Også Statsministerens kontor har bedt alle departementer gjennomgå sine rutiner som følge av Lysbakken-saken.

– Da jeg ble informert av Audun Lysbakken om at det kan ha foregått regelbrudd i flere saker og over flere år i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, tok jeg opp betydningen av gode rutiner og det å følge gjeldende lover og regelverk med samtlige statsråder. Mitt kontor tok samtidig dette opp med alle departementer på embetsnivå, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Stoltenberg understreker at det ikke foreligger informasjon om mulige lovbrudd i andre departementer, men legger til at Riksrevisjonen fra tid til annen påpeker regelbrudd gjennom sin årlige revisjon.

Dårlig praksis i flere år

Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet har over flere år fått anmerkninger fra Riksrevisjonen for sin tilskuddspraksis, men har likevel fortsatt med å tildele tilskudd i strid med økonomireglementet.

– Lysbakken har ikke gjort jobben sin, og Lysbakkens avgang er en ganske sterk erkjennelse av dette, sier riksrevisor Jørgen Kosmo til NTB.

Han opplyser at riksrevisjonen nå avventer hva kontroll- og konstitusjonskomiteen kommer fram til om saken.

Lysbakken som SV-leder

Til tross for at Lysbakken trakk seg som statsråd som følge av rotet i hans departement, står valgkomiteen i SV fast på innstillingen av Lysbakken til vervet som partileder.

Saken fortsetter under annonsen

Tirsdag ble det klart at Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås ikke stiller som motkandidater under helgens valg av SV-leder.

– Et klart flertall vil ha Audun Lysbakken som leder. Jeg tror han kommer til å bli en god leder for SV, sier Solhjell til NTB. (©NTB)