sz6836f6_as_sma.jpg
– Flere elever skal lese, skrive og regne, sier Erna Solberg. – Vi vil styrke pasienters rettigheter, sier Siv Jensen.

De borgerlige vil ha lærerløft og krafttak for kreft

Publisert: 7. oktober 2013 kl 10.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Da de to regjeringspartiene Høyre og Frp møtte pressen lovet de blant annet at lærerutdanningen skulle bli lengre, og at det skal bli strengere etterutdanningskrav til lærere i jobb. Målet er å videreutdanne 10 000 lærere. 

– For meg som statsminister, er det et av de viktigste prosjektene å ha. Flere elever skal lese, skrive og regne, det er avgjørende også i sosialpolitikken. Men vi skal også sørge for at de er kvalifiserte til å ta høyere utdanning, sier påtroppende statsminister Erna Solberg til Aftenposten. 

Samtidig ønsker hun å bidra til at flere yrkesfagelever skal få en lærlingeplass enn det som er tilfellet i dag. Dette skal blant annet skje gjennom å øke lærlingetilskuddet. Dette håper de borgerlige vil gjøre at færre yrkesfagelever faller ut av opplæringen før fagbrevet er vel i havn.

– I løpet av de siste årene har vi hatt tett dialog med ulike deler av næringslivet, og hørt hvilke behov de rapporterer. De fleste bedriftene ønsker en bedre ordning, for de vil ha flere lærlinger. Vi må ivareta gode tilskuddsordninger, og vi må bedre samspillet mellom utdanningsinstitusjonene og næringslivet, sier Frp-leder Siv Jensen til avisen.

Vil ikke ha sanksjoner

Kravet om etterutdanning skal etter hvert fases inn på en sånn måte at alle lærere er pliktige til å etterutdanne seg innenfor sine undervisningsfag. Samtidig vil det ikke komme noen sanksjoner mot lærere som ikke ønsker å etterutdanne seg. 

– Rett og plikt, er det viktig å si. Jeg tror ikke dette er noe problem, for 70 prosent av lærerne sier de vil ha mer etter- og videreutdanning, sier Solberg til Aftenposten.

Saken fortsetter under annonsen

Kamp mot kreft

Lørdag kunngjorde partilederne Erna Solberg og Siv Jensen at de vil lansere et krafttak for å sørge for at flere får kreftdiagnosen tidligere. De borgerlige ønsker at kreftdiagnostiseringen skal settes i gang allerede to døgn etter at legene mistenker kreft. 

– Vi vet det er altfor mange som venter på at diagnosen blir stilt. Ventetiden skaper usikkerhet, og i verste fall gjør det litt mindre sannsynlig at behandlingen i ettertid vil gi suksess. Derfor er noe av det viktigste vi mener vi skal få til raskt, er å få til tverrfaglige diagnosesentre i alle helseregionene, sier Erna Solberg til TV2. 

Målet med kreftkrafttaket er også å sørge for at pasienten skal bli møtt med et kompentent miljø hele veien gjennom behandlingen. 

– Vi vil styrke pasientenes rettigheter, og vil innføre et såkalt pakkeforløp som sikrer at man får et effektiv, rask og høykompetent behandlingstilbud, der pasienten hele veien er godt informert, sier Frp-leder Siv Jensen til TV-kanalen.

Kreftforeningen jubler

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, jubler over den lovede kreftsatsningen fra de blåblå regjeringskameratene. 

Saken fortsetter under annonsen

– Det er fantastisk at de går inn for dette, og det betyr mye for de som får kreft.  De har snakket om dette i opposisjon, og det er veldig bra at de setter ord ut i handling, sier Ryel til TV2.