Ber politikere ta oppgjør med partienes drikkekultur
– De politiske partiene er nødt til å gå i seg selv, sier stortingsrepresentant for Senterpartiet, Kjersti Toppe, til Bergens Tidende.
Hun mener det politiske miljøet ikke setter klare nok grenser for alkoholinntaket på landsmøter, årsmøter og andre politiske møter der også mindreårige gjerne er til stede.
– Til tider er det altfor mye alkohol, sier Toppe.
Diskusjon
Partiene har retningslinjer for hvordan man skal håndtere kombinasjonen av alkohol og ungdommer på landsmøter, men man må bli flinkere til å praktisere disse reglene, mener Toppe. Sp-politikeren er blant annet oppgitt over en melding som ble sendt ut fra et lokallag til Senterungdommen nylig:
– På invitasjonen til opplegget de skulle avholde, var det presisert at man måtte ta med alkoholen selv. Og dette ble sendt ut til medlemmer under 18 år. Det viser veldig dårlige holdninger, sier hun.
Både Helge Solum Larsen og den 17 år gamle jenta Solum Larsen er siktet for å ha voldtatt på partimøtet i Suldal natt til søndag, var ifølge partikolleger beruset da hendelsen skjedde. Venstres fylkesvaraordfører Mona Hellesnes i Hordaland mener man må ta en diskusjon i partiene om hvordan man gjennomfører politiske møter.
– Da tenker jeg på hvilke offisielle sammenhenger det serveres alkohol, og på hvilken måte.
– Menn er problemet
Arbeiderpartiets Arild Stokkan-Grande mener det er menn som er problemet, men menn er også nøkkelen, og derfor må menn ta ansvaret, sier han.
– Menn på tvers av partigrensene må gå foran og ta ansvar for at slike situasjoner ikke oppstår, og for at kvinner kan føle seg trygge i politikken, sier Grande til Dagsavisen.
Han sier det blir ekstra utfordrende når alkohol kommer inn i bildet og mener det er spesielt viktig at menn i maktposisjoner går foran med et godt eksempel.
Partikollega på Stortinget, Jette F. Christensen, mener det må ryddes opp i kvinnesynet til mange menn – også blant politikere.
– Jeg tror det er mange menn som våkner søndag morgen og har voldtatt noen uten å vite om dette, sier Christensen til Bergens Tidende. Også hun synes det virker som om menn med makt er spesielt utsatt.
– Må passe seg
Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim mener de fleste partiene er nokså like når det gjelder alkoholbruk, bortsett fra KrF. Partiene burde se nøyere på den rollen alkohol spiller i sosiale sammenhenger, særlig i sammenhenger hvor folk fra ungdomspartiene er med, mener han.
– Partiene må passe seg for å komme i en rolle der de skjenker alkohol til barn under 18 år. Det er ulovlig, og det ligger potensielt mange problemer i forlengelsen av det, sier Jenssen til Bergens Tidende.
Fremskrittspartiet og Senterpartiet er alene om å ha egne retningslinjer for servering av alkohol på partiarrangementer. Armbånd eller ID-kort med egne farger for dem over og dem under 18 år er blant tiltakene som skal bidra til å hindre ulovlig skjenking under arrangementer i Senterpartiet og Frp. Senterungdommen har i tillegg en egen edruskapsparagraf.
Alkofritt i KrF
For Kristelig Folkeparti er retningslinjer for servering av alkohol ved partiarrangementer overflødig:
– Det serveres ikke alkohol i partiets regi. Hva som ellers måtte skje uformelt og etter møteslutt, har vi ikke sett noe behov for å regulere, ut over at vi selvsagt forholder oss til norsk lov, sa kommunikasjonsrådgiver Gunnhild Sørås i KrF til NTB onsdag.
Alle de politiske ungdomspartiene forsøker nå å bevisstgjøre sine medlemmer om faren for overgrep på politiske arrangementer. Mens både AUF, Sosialistisk Ungdom og KrFU praktiserer totalt alkoholforbud, kurser FpU medlemmene sine i etikk. (©NTB)