Avis: – Forsvarsministeren vil gå for Ørland

Publisert: 14. februar 2012 kl 09.20
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Langtidsplanen for Forsvaret er planlagt behandlet for første gang i regjeringen torsdag, skriver Adresseavisen. Da vil forsvarsminister Espen Barth Eide legge fram sin anbefaling i den svært vanskelige saken om hvor Norges hovedkampflybase skal ligge – i tillegg til flere andre stridsspørsmål i forsvarssjefens langtidsplan.

Hemmelig notat

Forsvarsdepartement sendte før helgen ut et såkalt regjeringsnotat til alle berørte departementer. Dette er et notat som sendes ut slik at de aktuelle departementer kan føre på merknader i forkant av regjeringens første behandling. Så langt i prosessen har aktørene holdt kortene svært tett til brystet, og regjeringsnotatet er omfattet med stor grad av hemmelighold.

Flere som kjenner innholdet i Barth Eides anbefaling, sier til Adresseavisen at Bodø er uaktuell som enebase, og at Ørland, i tråd med forsvarssjefens råd, også er statsrådens valg.

Alle kildene understreker at Barth Eide i regjeringsnotatet vektlegger de fagmilitære rådene, men han vil i motsetning til forsvarssjef Harald Sunde ha en løsning som også innebærer fly i Nord-Norge, en såkalt fremskutt base med jagerfly permanent plassert i nord.

Kompensere

Regjeringen vil forsøke å kompensere Nord-Norge, skriver Adresseavisen. Det blir pekt på at forsvarssjefens forslag om å legge ned Luftforsvarets stasjon i Sørreisa vil få veldig store følger for lokalsamfunnet der. Et alternativ kan bli å samle alt av varsling og kontroll i landet nettopp dit. Forsvarssjefens foreslo å legge ned én av hærens to bataljoner i Skjold, men regjeringen kan velge å opprettholde begge.

Saken fortsetter under annonsen

Ingen avklaring nå

Selv om forsvarsministeren vil legge fram sin anbefaling torsdag, vil ikke regjeringen konkludere da. Trolig blir det satt ned et eget utvalg i regjeringen, sannsynligvis ledet av mannen som til vanlig håndterer de vanskeligste sakene, finnmarkingen Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Når Schjøtt-Pedersens utvalg har konkludert, vil saken komme opp på ny i regjeringen til endelig behandling. Da skal også Arbeiderpartiets stortingsgruppe ha behandlet saken og dermed gitt sitt viktige råd til regjeringen. (©NTB)