Asylsøkerne koster det dobbelte

Publisert: 7. juni 2011 kl 09.21
Oppdatert: 7. juni 2011 kl 09.18

Det er Aftenposten som oppsummerer status for asylstrømmen til landet. Mye av økningen den siste tiden skyldes det som skjer i Afrika. En ting er at urolighetene i Nord Afrika har skapt nye flyktninger, en annen ting er at den manglende kontrollen med havområdene i Middelhavet har skapt muligheter for mennesker som kommer lenger sørfra.

– Gaddafi passet godt på havområdet mellom Libya og Lampedusa. Vi har regnet med at dette kom til å bli en fluktvei også for somaliere og eritreere sier UDI-sjef Ida Børresen til avisen.

Innvandring og integrering kostet 6,7 milliarder kroner i 2007, og man regner med at dette vil stige til 13,7 milliarder i 2011. Flere saksbehandlere, flere mottaksplasser, flere tolker og flere returreiser, alt trekker kostnadene oppover.

– Hadde de rødgrønne innført strengere regler, ville bildet vært annerledes. Danskene har klart det, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen.

NOAS-leder Ann-Magrit Austenå argumenterer motsatt og sier at det nettopp er innstramningene som fører til mer arbeid. Saksbehandlingstiden er kuttet ned og det er færre ubehandlete saker i køen nå enn på samme tid i fjor.

Samtidig foreslår et utvalg ledet av tidligere statsråd Gunnar Berge at asylsøkere må få jobbe i Norge mens deres søknader er til behandling.

– Lediggang er roten til alt vondt, slår han fast overfor Aftenposten, og sier at midlertidige arbeidstillatelser vil gi flere asylsøkere en mer aktiv tilværelse mens de venter på svar.

Saken fortsetter under annonsen