Asylamnesti kan koste 1,5 milliarder

Publisert: 27. september 2013 kl 10.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Justisdepartementet lanserer nå et regnestykke som tilsier at et amnesti for 600 asylbarn vil kunne gi en merkostnad på 1,5 milliarder kroner, ifølge Dagens Næringsliv. 

– Det vesentlige her er merkostnaden ved bosetning i kommunene og til norskopplæring, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) til avisen. 

Samtidig frykter han konsekvensene av den oppmykningen i den norske asylpolitikken et slikt amnesti kan bli oppfattet som. 

– De 15.000 som i dag er i norske asylmottak kan grovt sett deles i tre. 5.000 har fått asyl eller opphold og venter på å bli bosatt i en kommune og 5.000 har fått endelig avslag og venter på uttransport. Mange av disse siste har fått avslag for mellom tre og halvannet år siden. Med et amnesti for dem med mer enn tre års opphold etter avslag, vil trolig en rekke av dem med halvannet til tre forsøke å «bite seg fast» i håp om at det skal komme et nytt amnesti, sier han. 

Opposisjonen reagerer

Frps Christian Tybring-Gjedde reagerer på uttalelsene og regnestykket fra statssekretæren. 

– At Lønseth av alle er opptatt av kostnadene for integrering av asylmottakere er rett og slett en vits. Regjeringen han representerer har ført en naiv og slapp flyktningepolitikk, som har kostet milliarder i alle slags integreringsutgifter. Og nå like før den skal gå av har den også tilbudt seg å ta imot 1.000 ekstra flyktninger fra Syria, som meget mulig tilhører islamistene som gjør opprør mot Assad, sier han til Dagens Næringsliv. 

Saken fortsetter under annonsen

Høyres innvandringspolitiske talsmann, Michael Tetzschner, vil ikke gjøre noen vurderinger basert på regnestykket fra Justisdepartementet. 

– Jeg anser dette for å være et politisk innspill myntet på de pågående sonderingene og forhandlingene, og jeg vil la dem som sonderer gjøre det, uten kommentarer fra sidelinjen, sier han.