syed1e51_as_sma.jpg
Når Senterungdommens leder Sandra Borch (t.v.) trekker seg fra rikspolitikken, styrker det Sp-leder Liv Signe Navarsetes politiske fløy, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Aarebrot tror Navarsete er styrket etter Borch-avgang

Publisert: 19. september 2013 kl 10.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Tirsdag trakk Senterungdomsleder Sandra Borch seg fra rikspolitikken, da hun kunngjorde at hun ikke ønsket gjenvalg til ledervervet i ungdomspartiet. Valgforsker Frank Aarebrot er overbevist om at avgangen bidrar til å styrke Liv Signe Navarsetes politiske fløy. 

– Sett fra Navarsetes ståsted kan det være en fordel at flere av hennes sentrale kritikere forlater posisjonene sine. Motstanderne hennes er svekket. Jeg vil tro at hun har god kontroll på den kommende stortingsgruppa, sier Aarebrot til Nationen. 

Dette synet støttes av flere Senterparti-politikere. Blant annet mener Senterpartiets toppkandidat i Telemark, Beate Marie Dahl Eide, at olja har fått for stor plass i Senterpartiets politikk. 

– Skal Sp ha sjanse til å overleve må den grønne profilen blankpusses. Det gjør en ikke gjennom at nestlederen i partiet tre dager før valget går ut og sier at han gleder seg over et nytt stort oljefunn, særlig fordi det ligger så langt nord, sier hun til avisen.

Fortsatt uenigheter internt

Irene Lange Nordahl, som fram til det forrige valget var stortingsrepresentant for Senterpartiet i Troms, er ikke enig i at Borchs oppgjør med partiet hadde en krass form. 

– Jeg er overrasket hvis noen mener det. Jeg har god kontakt med grasrota i partiet, tilbakemeldingene derifra er at hun har viktige poenger. Det farligste for Senterpartiet nå er å sementere sin politiske kurs, sier hun. 

Saken fortsetter under annonsen

Hun er klar på at partiet må stake ut en ny politisk kurs etter åtte år i en rødgrønn allianse. 

– Både sentralstyret, landsstyret og fylkesstyre må delta. Det er mange fra regjeringsapparatet som skal ut i nye jobber nå. Det kan åpne for nytenkning i partiet. Sp må posisjonere seg. Det er mange i partiet som nå er glade over å være kvitt det åket SV har vært for oss på mange områder, sier hun.