22. juli-kommisjonens lengste dag

Publisert: 13. august 2012 kl 08.11
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Litt over klokken 6 forlot Bech Gjørv villaen på Bygdøy. Før hun møter statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i statsministerboligen, skal hun en tur innom kontoret for å legge siste hånd på verket. Selv går hun dagen i møte med blandede følelser.

– Jeg er veldig spent og litt tynget. Samtidig er vi godt forberedt, sier Bech Gjørv til NTB mandag morgen. Hun skryter av kommisjonen og beskriver et år med intenst og godt samarbeid i en gruppe som «drar i lag».

– Et givende år

Etter at rapporten er levert, venter en to timer lang pressekonferanse, et utall intervjuer og besøk i flere radio- og TV-studioer før årets kanskje lengste arbeidsdag er over for den erfarne advokaten.

Når rapporten overleveres, markerer det slutten på ett års intenst og nitid arbeid for Bech Gjørv og de ni andre medlemmene i kommisjonen. 13. august i fjor fikk de i oppdrag av regjeringen å undersøke hva som skjedde – og hva som gikk galt – 22. juli og om det kunne vært gjort mer i forkant for å oppdage og hindre Anders Behring Breiviks terrorangrep i Oslo og på Utøya.

– Det har vært et utrolig givende år. Det har vært tungt, men også fint å vite at man jobber med noe som er viktig, sier kommisjonslederen.

Etter en hektisk søndag, med de siste forberedelsene for kommisjonen, er Bech Gjørv forberedt på en slitsom dag mandag. Men hun har også klart å koble ut litt i løpet av helgen.

Saken fortsetter under annonsen

– Lørdag tok jeg meg faktisk helt fri.

– En helt ærlig rapport

Forventningene er høye til rapporten som nå kommer på regjeringens bord, og mange håper de endelig skal få svar på spørsmål de har båret på i over et år.

Ett av de spørsmålene er om politiet kunne agert annerledes ved Utøya 22. juli. Kunne de kommet ut til øya tidligere og reddet flere liv? Nettopp responstiden under terrorangrepet har vært et viktig punkt for kommisjonen, og kommisjonslederen har tidligere sagt til NTB at enkeltpersoner vil føle at ansvar blir plassert. Samtidig er ikke kommisjonens mandat å fordele skyld, men å gi svar.

– Vi leverer det vi mener er en helt ærlig rapport, som jeg håper kan bli et godt grunnlag for en diskusjon om hvordan vi vil ha det i Norge, sier Bech Gjørv, som mandag morgen ikke vil spekulere om hvordan rapporten blir mottatt. Hun vil heller ikke komme med noen nye hint om innholdet eller omfanget av det dokumentet hun har med seg til statsministeren.

– Det får dere se senere i dag, avslutter hun. (©NTB)