Vi kan ikke fortsette
Mandag har FNs generalsekretær Ban Ki-moon invitert til klimatoppmøte hvor over 80 stats- og regjeringssjefer og representanter for ytterligere 70 land har meldt sin ankomst, skriver Aftenposten torsdag.
Han krever politisk handling på bakgrunn av rapportene fra FNs klimapanel i vår og de siste dagers rapporter om pågående klimaendringer. - Vi kan ikke fortsette som om ingenting har skjedd. Tiden har kommet for global og omfattende handling, sier Ki-moon i en pressemelding. Han ønsker at statslederne skal forplikte seg til årlige klimaforhandlinger som skal blii en reell forhandlingsstart for en ny klimaavtale som kan avløse Kyoto-protokollen som går ut i 2012.
- Bali-møtet må bli den politiske responsen til rapportene fra klimapanelet. Forhandlinger må komme i gang for å bekjempe klimaendringene på alle fronter - inkludert tilpasning til klimaendringer, utslippskutt, nye teknologier, avskoging og mobilisering av finansielle ressurser, sier Ki-moon.
Under toppmøtet vil statslederne deles inn i fire grupper hvor de skal diskutere forskjellige tema. Jens Stoltenberg skal lede debatten om finansiering av utslippsreduksjoner.
- Dette kan resultere i destabilisering og vold, sette i fare nasjonal og internasjonal sikkerhet på en måte verden ikke har sett til nå, står det i rapporten.
Nye rapporter viser også at vi ikke har så mye tid som tidligere antatt. Polarisen smelter fortere enn forskerne trodde var mulig.
Målinger foretatt for et par dager siden viste at bare 4,14 millioner kvadratkilometer av Polhavet er dekket av is, skriver Aftenposten torsdag. Dette er 1,2 millioner kvadratkilometer mindre enn i september 2005, da 5,6 millioner kvadratkilometer var islagt. Aldri hadde det vært målt så lite havis rundt Nordpolen. Det viser tall fra National Snow & Ice Data Center, som er satt til å overvåke utviklingen av amerikanske myndigheter.
Til sammenligning var gjennomsnittlig isdekke fra 1970 til 2000 i Arktis omtrent sju millioner kvadratkilometer i september.
- Det som skjer nå er dramatisk. Jeg pleier å være forsiktig med å bruke det ordet. Men vi må ta forbehold om at 2007 kan være et ekstremår, og at vi kanskje ikke vil oppleve samme nedsmelting i årene fremover. Men det er et faktum at isreduksjonen har vært 20-25 prosent større de siste åtte-ni årene enn de maksimale prognosene i klimamodellene, sier direktør Pål Prestrud ved CICERO, Senter for klimaforskning ved Universitetet i Oslo.