– Vi har ingenting å skjule
Onsdag bestemte Økokrim at Senterpartiet skal etterforskes for mulige brudd på regnskapsloven fordi partiet tok betalt av deltakerne i det såkalte fornybarprosjektet.
Kort tid før Økokrim kom med sin beslutning onsdag, kritiserte Finanstilsynet i skarpe ordelag revisjonen av partiets årsregnskap. Tilsynet mener revisoren burde ha reagert på pengene partiet fikk fra kraftselskapene Troms Kraft og Eidsiva Energi.
Ifølge tilsynet burde revisoren ha reagert på at fakturaene var uten merverdiavgift, og at de var sendt til statlig eide virksomheter, noe som kunne indikere brudd på partiloven.
– Skader politikken
Selv om statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har tillit til sin kommunal- og regionalminister, mener opposisjonen på Stortinget at etterforskningen er med på å svekke tilliten til norsk politikk og norske politikere.
– Det er meget alvorlig for tilliten til hele politikken at et politisk parti blir utsatt for noe slikt, sier Per-Kristian Foss (H) til TV 2.
Han får støtte av Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten. Lederen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Anders Anundsen (Frp), sier det er en uheldig situasjon for dem som er under politietterforskning og for hele det politiske systemet.
Statsministeren vil ikke være med på noen forhåndsdom og sier det er viktig at politiet får gjennomføre sin etterforskning.
– Så får vi vurdere situasjonen når den er gjennomført, sier han.
Fakturaer kan være uriktige
– Vi mistenker at fakturaene i forbindelse med fornybarprosjektet er uriktige og mener det foreligger tilstrekkelig grunn til å etterforske dette nærmere, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til NTB.
– Vi har ingenting å skjule og vil sørge for at Økokrim får tilgang til det de etterspør, sier partileder Liv Signe Navarsete til NTB.
Hun understreker at opplysningene om partifinansieringen er korrekte og at pengene som partiet har fått som urettmessig partistøtte, er betalt tilbake.
I første omgang ser Økokrim etter brudd på regnskapsloven da Senterpartiet fakturerte for deltakelse i fornybarprosjektet, men også bestemmelser i ligningsloven og bokføringsloven kan ha blitt brutt. På fakturaene het det seg at innbetalingene var prosjektstøtte, men de ble ført som «andre inntekter» i årsregnskapet til Senterpartiet.
Vil avdekke mulige lovbrudd
Dagens Næringsliv avslørte i september at Senterpartiet fikk betalinger blant annet fra kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft på henholdsvis 500.000 og 200.000 kroner. Partiet har senere betalt tilbake pengene og erkjent brudd på partiloven.
Etterforskningen vil avgjøre om det er lovbestemmelser som er brutt og om noen – enten det er partiet som foretak eller enkeltpersoner – skal stilles strafferettslig til ansvar. De mest aktuelle straffebestemmelsene vil trolig finnes i ligningsloven og bokføringsloven. Der er strafferammen bøter eller fengsel i inntil to år.
– Av størrelsen på fakturaene kan vi nok slutte allerede nå at vi ikke befinner oss i den øvre enden av skalaen, sier Nordeng.
Kritikk fra Finanstilsynet
Finanstilsynet gir på sin side kraftig kritikk til revisoren som reviderte Senterpartiets regnskap. Tilsynet legger til grunn at det var uregelmessigheter allerede ved utsendelsen.
– Fakturaene fra Senterpartiet til Eidsiva Energi, Glommen Skog og Troms Kraft måtte for revisor fremstå som uvanlige, heter det i Finanstilsynets merknader.
Revisjonsfirmaet uttaler at det tar kritikken fra Finanstilsynet til etterretning. (©NTB)