– Tøft, men mulig å enes om klimafinansiering
Forslagene skal presenteres i en rapport til FNs generalsekretær i november. Stoltenberg vil ikke gå i detalj om hva enigheten på møtet i Etiopias hovedstad Addis Abeba innebærer.
Men han sier at høyere avgifter på CO2-utslipp må være en hovedkilde til å skaffe penger.
100 milliarder dollar
– Vi er blitt enige om anbefalinger om hvordan vil skal nå målet om 100 milliarder dollar årlig fram til 2020 til bruk for klimatiltak i fattige land. Skal vi klare det, må vi bruke flere kilder til finansiering, både offentlige og private. Et sentralt element er at det skal koste å forurense. Derfor mener vi at karbonprising er et viktig tiltak. Dette kommer til å bli krevende, men det er mulig, sier Stoltenberg til NTB på telefon fra Addis Abeba.
– Det er avgjørende å sikre tilstrekkelig finansiering for å få på plass en ny internasjonal klimaavtale. Uten enighet om hvordan tiltakene skal finansieres, blir det heller ingen enighet om en avtale, sier Stoltenberg.
Møtte Kina
Statsministeren møtte også Kinas visefinansminister Zhu Guangyao både mandag og tirsdag, men merket lite til Kinas reaksjoner på valget av fredsprisvinner. Mandagen brukte Stoltenberg og Zhu til forberedende møter.
– Fredsprisen var ikke tema. Vi har jobbet med klima. Kina er et nøkkelland i klimaforhandlingene og vi samarbeider tett og godt. Kina gjør en stor innsats for å redusere sine utslipp, sier Stoltenberg.
Løftet om 100 milliarder dollar årlig ble gitt etter klimatoppmøtet i København. Håpet er at finansieringen skal komme på plass på det neste klimamøtet i Cancun i Mexico mot slutten av året. (©NTB)