– Sykepleierforbundet stiller seg på sidelinjen
LO-lederen påpeker at det er viktig med politisk forankring og støtte til arbeidet Fagforbundet og LO sentralt har satt i gang med å se på endringer i turnusopplegget for å redusere andelen ufrivillig deltid i helsesektoren. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gir initiativet sin støtte – til tross for at Norsk Sykepleierforbund i forrige uke vedtok å fastholde sitt standpunkt om å begrense helgejobbing til maksimalt hver tredje helg.
– Det er veldig bra at Fagforbundet og LO har sagt at de vil sette seg ned og forhandle om arbeidstidsordningene. Det betyr at flere kan få fulltidsjobb og at vi kan ha flere på jobb i helsevesenet når vi trenger dem, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB.
I LO-leder Roar Flåthens argumentasjon framstår økt helgebelastning som et onde hans medlemmer kan leve med for å få redusert andelen som jobber deltid mot sin vilje. Fagforbundet – LOs største forbund – avtalte nylig med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter å forhandle om nye turnusordninger.
Flåthen skuffet
Flåthen er skuffet over at Sykepleierforbundet ikke vil bidra til Fagforbundets arbeid med å ta tak i problemene med ufrivillig deltid. Han er usikker på om Sykepleierforbundet vil endre standpunkt selv om statsministeren nå stiller seg bak LOs initiativ.
– Det er klart at når de er så stivbeinte på dette, og ikke er villige til å være med på å se på mer helgejobbing for å få bukt med problemene knyttet til ufrivillig deltid, så setter de seg nå på siden av debatten, sier Flåthen til NTB.
Da Fagforbundets Jan Davidsen nylig åpnet for at problemet med ufrivillig deltid kunne løses blant annet med innføring av flere arbeidshelger for helsearbeidere, raste sykepleiere over hele landet. Stoltenberg mener imidlertid det er «håndterbart» å jobbe noen flere helger i året hvis det bidrar til å få flere i større stillingsbrøker.
– Jeg er glad for at LO vil forhandle om dette, men jeg legger meg ikke opp i hva Sykepleierforbundet velger å gjøre. Det er opp til partene, ikke regjeringen, å fastsette arbeidstiden, sier han.
Står på sitt
Nyvalgt leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund sier at forbundets prinsipp om «ikke oftere arbeid enn tredje hver helg» står fast. Hun representerer 96.000 medlemmer og er med det leder for landets fjerde største fagforening.
– Det er umulig for oss å vike fra dette på et overordnet prinsipielt plan eller å åpne for det gjennom en generell avtale, sier hun til Dagsavisen.
Leder Anders Folkestad i Unio, som er Sykepleierforbundets hovedorganisasjon, reagerer på at statsministeren framhever helgebelastning som selve løsningen på deltidsproblematikken. Han hevder at hans medlemmer må jobbe annenhver helg for å løse deltidsproblemet.
– Det er først og fremst svært usikkert om dette grepet vil ha den ønskede effekten, derfor reagerer jeg på at statsministeren anviser én løsning når han bør vite at det er flere andre muligheter partene kan ta tak i, sier Folkestad.
– Det er underlig at statsministeren bygger opp under det jeg oppfatter som en forverret arbeidstidsordning, sier han.
Politisk rådgiver i Yrkesorganisasjonens sentralforbund (YS), Marit Momrak Wright, tar avstand fra Stoltenbergs offentlige støtte til avtalen arbeidsgiverforeningen Spekter har inngått.
– YS forutsetter at organisering av arbeidstid innenfor arbeidsmiljølovens bestemmelser, samt lønn og godtgjøring for ubekvemt arbeidstid, er partenes ansvar, sier Wright.
(©NTB)