aarebrot_foto_e.jpg
Sp kan gå inn i ny regjering allerede i høst, tror valgforsker Frank Aarebrot.

– Sp kan bli borgerlig regjeringsjoker

Publisert: 22. august 2013 kl 08.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Valgforsker Frank Aarebrot tror Sp kan finne på å skifte side allerede ved regjeringsforhandlingene som vil følge et rødgrønt valgtap 9.september. Han mener fortsatt at den vanskeligste knuten å løse for de ikke-sosialistiske er Frps ultimatum om at de må delta i en ny eventuell borgerlig regjering for å støtte den, men synes Sps rolle er like spennende, skriver Vårt Land. 

– Når det er fastlåst akkurat der, er det rart ikke debatten dreier seg mer om hva som faktisk vil være situasjonen etter et rødgrønt tap valgnatten: Da eksisterer det jo ikke noe rødgrønt fellesskap lenger. Sp og SV vil være fristilt. Og akkurat det vil Sp benytte seg av – og det raskt, spår han ifølge avisen. 

Selv om det er mye gammelt fiendskap mellom Høyre og Sp tror ikke Aarebrot Senterpartiet vil sitte stille og se på en eventuell blåblå regjering, som i verste fall kan reversere dagens landbrukspolitikk. 

– Tror man virkelig at Sp vil sitte stille i Stortinget og se på at Frp og Høyre går i gang med å kutte og snu i landbrukspolitikken? Nei, Sp er et særinteresseparti som vil ha et hånd på rattet, sier han.

– Naturlig med blånekting

Aarebrot mener det er naturlig at partiet blånekter for at det finnes noen alternativ plan, uansett hva de politiske realitetene måtte tilsi. Han tror Sp kan gå inn i en ny regjering allerede i høst. 

– Ja, det kan hende at en Marit Arnstad blir sittende, men da i et annet apparat. For Sp er det ikke noe poeng å vente i noen år, som en markering av at de har tapt makt sammen med noen andre. Enkelte rødgrønne representanter kan nok reagere emosjonelt på et valgtap, men Sp har absolutt ingenting å tjene på akkurat det, sier han. 

Saken fortsetter under annonsen