– Sentrum driver politisk utpressing

Publisert: 27. september 2013 kl 10.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Ifølge Dagbladet er det harde forhandlinger mellom sentrum og den rene høyrefløyen i regjeringsforhandlingene som nå foregår. Sentrumspartiene har som utgangspunkt at de ønsker en trepartiregjering, og stiller strenge politiske krav for å få gjennomslag for sin politikk. 

– Det er politisk utpressing som pågår, sier en kilde til Dagbladet. 

Samtidig er motstanden stor i Frp-leiren mot en koalisjon der Høyre, Venstre og KrF er eneste regjeringsdeltakere. Bakgrunnen for motstanden er det interne størrelsesforholdet mellom regjeringspartiene. 

– Det er et hån mot velgerne dersom Erna Solberg danner regjering med to borgerlige partier med til sammen 19 mandater framfor Frp med 29, sier en Frp-kilde til avisen.

– Kan styre alene

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener alle tenkelige regjeringsalternativer gir gode muligheter for Solberg.

– Alle alternativene gir muligheter for Høyre. De kan til og med oppfatte at det ikke er så galt å regjere alene heller, uten støttepartier, hvis det blir et fryktelig leven mellom de tre andre, sier han. 

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig tror han Høyre først og fremst ønsker seg langsiktigheten som en regjering fra alle de fire partiene kan gi rent politisk. 

– Binder de seg bare til Frp vil det gi en del ulemper. Blant annet med tanke på hvordan Ap da vil oppføre seg i opposisjon. De vil nok synes det er klart lettere å finne løsninger bare med Høyre alene, enn hvis de også har med Frp på lasset. Husk også at Høyres valgkamp dreide seg om å minimere inntrykket av at det er stor forskjell på dem og Ap, sier han.