– Norge er verdens beste mammaland

Publisert: 3. mai 2011 kl 08.20
Oppdatert: 3. mai 2011 kl 08.38

Det kommer fram i Redd Barnas årlige tilstandsrapport, «State of the World’s Mothers», om mødre og barn. Resultatet er det samme som i fjor med Norge på topp og Afghanistan nederst på listen.

164 land er med i rangeringen. Åtte av de ti topprangerte landene er i Vest-Europa. De to utenfor Europa er Australia og New Zealand. Nederst på rangeringslisten er åtte av ti land i Afrika sør for Sahara. Aller verst er situasjonen for mødre i Afghanistan.

Flere faktorer

Landene rangeres etter faktorer som faren for å dø under fødselen, andel kvinner som bruker moderne prevensjon, andel fødsler med utdannet helsepersonell til stede, svangerskapspermisjon, andel skrive- og lesekyndige, andel kvinner i regjeringen og antall barn som dør før fylte fem år.

– Dette er en fantastisk nyhet for norske mødre. Likevel er det situasjonen i de fattigste landene som burde få mest oppmerksomhet. Mødre og deres barn som bor i land nederst på denne statistikken er de som trenger bedre tilgang til helsetjenester, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.

Én av fem dør før femårsdagen

I Afghanistan er to av fem barn underernærte. Én av fem vil dø før de fyller fem år. Afghanske kvinner har i snitt mindre enn fem års skolegang, og forventet levealder for kvinner er kun 45 år.

Saken fortsetter under annonsen

Til sammenligning dør kun ett av 333 barn før fylte fem år i Norge. Kvinner her har gjennomsnittlig 18 år på skolebenken og forventet levealder er 83 år.

Til tross for konflikten i Afghanistan er det minst 200 ganger større sannsynlighet for at en kvinne dør under en fødsel i landet enn av en bombe eller skytevåpen. (©NTB)

Les også: – En skam at barnetrygden ikke økes