Vi er nødt til å holde igjen på pengebruken av hensyn til jobbene og konkurranseevnen, sa statsminister Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiets landsstyremøte i går.

– Nei skal bli en dyd

Publisert: 28. september 2011 kl 08.05
Oppdatert: 28. september 2011 kl 08.00

– Det vil komme protester i høst, og det vil komme høylytte krav. Men vi er nødt til å holde igjen på pengebruken av hensyn til jobbene og konkurranseevnen, sa Stoltenberg.

– Vi skal styre unna alle feller som er fristende på kort sikt. Vi skal gjøre nei til en dyd. Vi sier ja til det viktigste, nemlig arbeid for alle, sa Ap-lederen.

Angår også Norge

Han sier regjeringen på flere områder i det kommende budsjettet vil foreslå å bruke mindre penger enn det mange forventer og ønsker seg. Stoltenberg viste i talen til at vi kan være på vei inn i en ny global økonomisk krise, tre år etter at den forrige internasjonale finanskrisen brøt løs.

– Derfor er det viktigere enn noen gang å holde orden i økonomien, sa Stoltenberg.

Statsministeren understreket at situasjonen i Europa er meget alvorlig, med mange land som sliter med høy ledighet, lav vekst og stor gjeld. Også i andre deler av verden, blant annet USA, er utsiktene usikre. Men den alvorlige økonomiske situasjonen globalt angår også Norge.

– Vi må ikke tro at dette ikke angår Norge. Vi er et lite land med tette økonomiske bånd til verden rundt oss. Lavere etterspørsel internasjonalt vil påvirke norsk næringsliv. En sterk krone kan ramme de som lever av eksport til utlandet, og arbeidsplassene i industrien kan settes i fare, sa Stoltenberg.

Saken fortsetter under annonsen

Advarer høyresiden

Ap-lederen tok seg tid til å ønske høyresiden lykke til i tida fram mot stortingsvalget om to år. Men den største utfordringen for de borgerlige partiene er å bli enige om de store «uenighetssakene,» ikke minst oljepengebruken.

– Dette er helt avgjørende, selve grunnmuren i den økonomiske politikken, sa Stoltenberg.

Han presiserte hvor stor forskjellen er mellom Frps og Høyres oljepengebruk og skattelettelser, og gikk også inn på klimautfordringene og en regjeringskonstellasjon som viktige områder der opposisjonen må finne løsninger de kan enes om.

Ikke skremt til taushet

Jens Stoltenberg åpnet talen til landsstyremøtet med å oppsummere valget. Han gikk ikke inn på terrorangrepene 22. juli, men konstaterte at partiet har lagt bak seg en uvanlig og veldig spesiell valgkamp.

– Vi gikk inn i valgkampen i bunnløs sorg, sa Stoltenberg, men understreket at utfallet av lokalvalget var mye bedre enn mange hadde spådd.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi lot oss ikke skremme til taushet. Vi gjennomførte en formidabel valgkamp og med det vonde bakteppet sørget vi for det beste kommune- og fylkestingsvalget siden 1987.

Han skrøt av en hel haug gode enkeltresultater og dro fram Årdal Arbeiderparti spesielt med hele 74,7 prosent av stemmene.

– Det står det respekt av, og det står respekt av at de gjør det år etter år. Jeg utfordrer derfor alle andre kommunepartier til å slå dem og ønsker dem lykke til, sa en lattermild Stoltenberg.

Evne til å mobilisere

Han brukte imidlertid flere minutter på å ramse opp fylker, kommuner, byer og bydeler fra Nord-Trøndelag i nord til Østfold i sør der Arbeiderpartiet gjorde det spesielt godt. Plussene var større enn minusene, fastslo Ap-lederen tilfreds.

– Men vi må ikke tro at vi bare kan skli inn til valgseier i 2013, advarte Stoltenberg.

Likevel minnet han om de siste valgene der meningsmålingene gjerne har vært svake, mens valgresultatene har vært gode. I 2004 lå partiet nede med målinger på 20-tallet, men i stortingsvalget året etter endte Ap opp med over 32 prosents oppslutning. Fire år senere ble resultatet over 35 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har evne til å mobilisere, vi har evnen til å vinne valg. Det er vår styrke, fastslo han. (©NTB)