– Liten gevinst ved å jobbe
Rapporten fra Frischsenteret tar for seg ulike grupper av innvandrere som kom til Norge mellom 1971 og 2000. Selv om gruppene er ulike viser det seg at sysselsettingsratene faller og trygderatene øker etter 10-15 år i arbeidslivet.
– Det synes å være et trekk ved det norske arbeidslivet og/eller dets velferdsordninger at det finner sted utstøtnings- eller tiltrekningsmekanismer som gjør det vanskelig å utnytte den innvandrede arbeidskraften fullt ut fram til ordinær pensjonsalder, heter det i rapporten som er utarbeidet av forskerne Bernt Bratsberg, Knut Røed og Oddbjørn Raaum.
Tidsstudier av arbeidsinnvandrere fra Pakistan og Tyrkia som kom til Norge tidlig på 70-tallet viser at to av tre mottok en uføreytelse i 2007, mens andelen for menn med norsk bakgrunn og lav utdanning var omkring en av tre.
– For lett?
Rapporten fra Frischsenteret tar kun mål av seg til å beskrive utviklingen som har funnet sted, uten å gi utfyllende forklaringer på hvorfor det kan forholde seg slik.
En artikkel som Bratsberg og Røed skrev i 2010 kan imidlertid kaste lys over noe av problematikken. Der konkluderes det med at konjunkturene på 1980- og 90-tallet rammet arbeidsinnvandrerne særlig hardt, og at dette for mange bidro til varig ledighet. Det vises også til at mange jobbet i næringer som var særlig utsatt for strukturendringer og innskrenkninger i antallet ansatte.
Samtidig pekes det på en annen og beslektet forklaring:
– Trygdesystemet, i kombinasjon med utsikter til lav lønn, gjorde dessuten at den økonomiske gevinsten ved å jobbe var svært lav for mange av innvandrerne.
Høyres arbeids- og sosialpolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen mener det er grunn til å se nærmere på hvordan kriteriene for uføretrygd håndheves og vurdere om reglene er strenge nok.
– Det er mye som tyder på at det er for lett å få trygd for enkelte grupper. Rapporten viser også at det for mange ikke lønner seg å jobbe. Det er uholdbart, sier Røe Isaksen til NTB.
– Må våkne
Høyre-representanten understreker at folk som er for syke til å jobbe skal få uføretrygd, men hevder samtidig at mange uføre ikke er for syke til å jobbe.
– For bedrifter er uføretrygd en enkel måte på bli kvitt arbeidstakere på fram mot pensjonsalder.
Ifølge Røe Isaksen har regjeringen en gyllen mulighet til å stramme inn på reglene når den nå jobber for å tilpasse uførepensjonen til den nye pensjonsreformen. Kutt i barnetillegget til uføre er en vei å gå, mener han.
– Regjeringen må våkne. Det er en svært alvorlig problemstilling at flere faller ut – eller går ut – av arbeidslivet på denne måten, sier han.
Rapporten fra Frischsenteret ser nærmere på innvandrere fra Pakistan, Tyrkia, Vietnam, Sri Lanka, Chile, Iran, Bosnia, Somalia og Irak. Et fellestrekk er at sysselsettingsraten er høy blant arbeidsinnvandrere i starten, mens flyktninggruppene mottar ytelser fra det offentlige før de etter noen år er ute i jobb. For begge grupper faller altså yrkesdeltakelsen etter 10-15 år i Norge.
Det er også klare forskjeller gruppene imellom. Mens andelen sysselsatte etter 6-7 år i Norge var over 85 prosent for mannlige bosniere, var den kun rundt 50 prosent for somaliske menn med tilsvarende botid. Også bosniske kvinner peker seg ut med svært høy yrkesdeltakelse, mens kvinner fra Somalia og Irak i langt i mindre grad er ute i arbeidslivet. (©NTB)