jonas_gahr_st__.jpg

– Grunnløs påstand fra amerikansk ambassadør

Publisert: 3. desember 2010 kl 09.58
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.22

 

 

Oslo (NTB-Per Christensen): Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) betegner det som en grunnløs påstand at den rødgrønne regjeringen vil svekke NATO i nord.

Gjennom sin politiske rådgiver Tarjei Skirbekk sier Støre til NTB at Norges forhold til NATO var avklart lenge før regjeringen tiltrådte i 2005.

Den svenske avisa Svenska Dagbladet gjengir et notat fra den amerikanske ambassadøren i Oslo som omhandler den økte interessen for et nordisk forsvarssamarbeid. I november 2008 ga ambassadøren Michael Wood også uttrykk for skepsis til SVs regjeringsdeltakelse.

Høyres leder Erna Solberg sier til VG at det trolig er SVs retorikk om NATO som har utløst de amerikanske reaksjonene.

– Jeg oppfatter det slik at regjeringens NATO-politikk ligger fast, men de rødgrønne har en hjemlig retorikk for å tilpasse seg SVs velgere. Det kan skape grunnlag for misforståelse hos amerikanerne, sier Solberg.

Saken fortsetter under annonsen

SV avviser

SV nestleder og parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell avviser den amerikanske kritikken.

– SV har jobbet lenge for å styrke det nordiske forsvarssamarbeidet. Vi har fått gjennomslag for det i regjeringserklæringen, og det er skjedd mye på dette området den siste tiden, sier Solhjell.

Ifølge notatet fra den amerikanske ambassadøren er det en fare for at Norges rødgrønne regjering oppgir landets «tradisjonelt sterke transatlantiske bånd og fokus på NATO».

– Dette vil kunne svekke NATOs nordlige flanke”, heter det i notatet.

Støre sier, igjen via sin rådgiver Skirbekk, at Norges forhold til USA og NATO alltid har vært sterkt, at det er sterkt i dag og vil forbli sterkt i framtiden.

– Vårt samarbeid med andre nordiske land vil ikke endre Norges tilknytning til NATO, sier Støre.

Saken fortsetter under annonsen

Kan være en styrke

Samtidig skriver Wood, ifølge Svenska Dagbladet, at et økt nordisk forsvarssamarbeid også kan være positivt. Det kan føre til at de nordiske landene «styrker sin kapasitet og øker innsatsen i globale konfliktområder – enten gjennom NATO eller EU».

Mange mener at et tettere militært samarbeid i Norden vil føre Sverige nærmere NATO. I et annet dokument fra den amerikanske ambassaden i Oslo, igjen ifølge WikiLeaks og Svenska Dagbladet, er det et åpent spørsmål om USA skal se en slik utvikling som utelukkende positiv.

– Er finsk og svensk NATO-medlemskap et mål for USA? På overflaten ønskes de velkommen, men det kan gi negative konsekvenser å få med mer skeptiske og idealistiske land i alliansen, heter det i det lekkede WikiLeaks-dokumentet fra ambassaden i Oslo.(©NTB