– Flåthens utspill et varsel om hva som kommer
Klimaforliket på Stortinget kommer etter alt å dømme til reforhandling allerede til høsten, når regjeringen legger fram den lenge utsatte klimameldingen. De andre partnerne i klimaforliket tror utspillet LO-leder Roar Flåthen kommer med i onsdagens Aftenposten er et forvarsel om hva som skal komme.
– Jeg er ikke det minste i tvil om at Jens Stoltenberg er godt informert om dette utspillet. Jeg er mer pessimistisk til innholdet i klimameldingen i dag enn jeg var i går, sier Hareide til NTB.
Mens Høyres Nikolai Astrup kaller Roar Flåthen og LO «oppvarmingsbandet» til Jens Stoltenberg og regjeringen, karakteriserer Hareide Flåthens utspill som en «god førpremiere» på klimameldingen.
I onsdagens Aftenposten tar Flåthen til orde for å innfri en større del av de norske klimaforpliktelsene andre steder enn her hjemme. Det er for kostbart og vanskelig å gjennomføre to tredeler av utslippskuttene nasjonalt, ifølge Flåthen. Dermed snur LO ryggen til klimaforliket, som organisasjonen stilte seg bak for bare tre år siden.
– Skyver LO foran seg
– Jeg frykter at regjeringen og Stoltenberg ikke lenger vil stå til ansvar for de avtalene de har inngått, og derfor skyver LO og Flåthen foran seg, sier Hareide.
Venstre-leder Trine Skei Grande påpeker at det går en rød tråd gjennom uttalelsene til Flåthen i Aftenposten onsdag, uttalelsene statssekretær Ketil Lund kom med i samme avis for rundt en måned siden og Stoltenbergs unnvikende svar i Stortingets spørretime for tre uker siden. De peker i retning av at regjeringen åpner for å revurdere vedtaket om å gjennomføre to tredeler av Norges kutt nasjonalt, mener hun.
– Samlet gir dette dystre utsikter for om regjeringen i det hele tatt bryr seg om miljøet, sier Grande. Hun mener SV, «som også er på sponsorlisten til LO», må ta ansvar som regjeringsparti og skyte ned det som ligner på prøveballonger fra Arbeiderpartiet.
Også klimapolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Fremskrittspartiet påpeker at statssekretær Lund tidligere har tatt til orde for nøyaktig det samme som Flåthen nå målbærer.
– Jeg er overbevist om at Stoltenberg er enig med Flåthen. Jeg er sikker på at Flåthens utspill vil gjenspeiles i regjeringens neste klimamelding, sier han.
– Forliket står ved lag
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) framholder på sin side at det ikke finnes noen grunn å tvile på at regjeringen vil holde sin del av klimaavtalen med opposisjonspartiene. Alle partiene på Stortinget, bortsett fra Fremskrittspartiet, er parter i klimaforliket, som blant annet konkretiserer hvor store kutt Norge må foreta og hvor stor del av dem som skal tas nasjonalt.
– Klimaforliket står ved lag, og jeg holder fast ved målsettingene og forpliktelsene i det. Det er selvsagt riktig av oss å følge opp et forlik som er så bredt forankret i Stortinget, sier han til NTB.
Stoltenberg svarer imidlertid verken ja eller nei på spørsmål om han er uenig med Flåthen. LO-lederen er bekymret for at store kuttambisjoner hjemme vil føre til industridød, tapte arbeidsplasser og færre nyetableringer.
Da den økonomiske krisen var over for Norges del i fjor, skjøt norske utslipp på ny fart i fjor og økte med 4,8 prosent. Framtiden i våre hender påpekte da disse tallene ble lagt fram, at økonomisk vekst ikke lar seg kombinere med utslippskutt.
– Når Stoltenberg sier vi har klart å bryte sammenhengen mellom økonomisk vekst og utslipp, er det feil, sa leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender. (©NTB)