En lykkepille

Publisert: 9. mai 2007 kl 09.53
Oppdatert: 9. februar 2008 kl 12.30

- Med dette klimautspillet har han gitt partiet en lykkepille. Da er man i lykkerus i øyeblikket, men på slike piller blir man fort ulykkelig igjen. Seriøse psykologer satser på skikkelig terapi i stedet for å skrive ut lykkepiller, sier statsviter Trond Nordby til Ukeavisen Ledelse.

Professoren er ikke særlig imponert over Statsminister Stoltenbergs klimavyer, som ble lansert på Aps landsmøte til historisk jubel.

- Han tror han skrev miljøhistorie med en tale men driver heller risikosport om sitt ettermæle. Verden blir ikke bedre av at vi går rundt juletreet og synger glade jul en gang i året.

- Her har han gitt løfter som strekker fram til 2050. Men sjansen for at han selv er til stede for å følge opp løftene, er liten. I så fall bekrefter det at i politikk er løfter uforpliktende, man kan ta rosen for løftene og satse på at etterfølgere må innfri dem, sier Nordby.

Krøsus og nisseluer

Stoltenbergs satsing på klimakvoter i utlandet er «makabert», mener professoren:

- Det er makabert at vi i kraft av vår økonomiske stilling liksom skal kunne «kjøpe retten til å spre dritt» Nei, da er det bedre at vi nordmenn kjøper hver vår nisselue og heller holder varmen på den måten.

Saken fortsetter under annonsen

Det vil knapt synes på kontoutskriften til oljefondet å betale for klimakvoter, sier han, og mener vi heller kunne latt mye av oljen bli liggende i Nordsjøen i stedet for å pumpe det opp i oljefondet.

- Vi sitter som en krøsus, vi har pumpet oss selv opp til gigantballonger som svever i det tomme rom.