– Boblen brast i terrordebatten
– Jeg er enig med KrF-leder Dagfinn Høybråten. Dette var boblen som brast, sier Bonde, frittstående politisk analytiker og skribent i Ukeavisen Ledelse.
Onsdagens spørretime i Stortinget ble en svært følelsesladd affære. Den kulminerte da Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg fra talerstolen beskyldte Ap for å innta en offerrolle i debatten om 22. juli. Uttalelsene fikk flere Ap-representanter til å forlate stortingssalen, enkelte med tårer i øynene.
– Jeg har full forståelse for de reaksjonene som kom, for jeg formulerte meg på en fullstendig uakseptabel måte. Jeg ber ydmykt om unnskyldning og legger meg helt flat, sa Sandberg etterpå.
Intens runde
Oppgjøret mellom Ap og Frp i stortingssalen ble sparket i gang av Frp-leder Siv Jensen. Hun ville vite hva utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) synes om uttalelsene fra AUF-leder Eskild Pedersen og partisekretær Raymond Johansen.
– De to er kommet med kraftfulle utfall mot Frp og anklager oss for å skape grobunn for høyrepopulisme med grumsete motiver. Den underliggende påstanden er at vi deler Breiviks holdninger. Er Støre enig med sine to partifeller? spurte Jensen harmdirrende.
Støre repliserte at ingen holder Frp ansvarlig for det som skjedde 22. juli, men framholdt at den som har brukt grove karakteristikker, må tåle en del selv.
I Fremskrittspartiet er mange såret over det som oppleves som sterke hentydninger fra Ap-hold om at partiet har et medansvar for terroren og ideologien som begrunnet den.
Jensen sendte onsdag ettermiddag et brev til Aps stortingsgruppe der hun på Frps vegne beklager Sandbergs uttalelser. Men Frp-lederen gjentok i flere intervjuer onsdag at det var Ap-toppene Johansen og Pedersen som først brøt den politiske borgfreden om 22. juli.
Fastholder kritikken
– Sandbergs uttalelser er utrolig uverdige. Han har sagt noe som er veldig vondt for mange som er berørt av 22. juli, sier AUF-leder Eskild Pedersen til NTB.
Han har merket seg at Frp-nestlederen har beklaget ordvalget, noe han mener bare skulle mangle. Fra en lang rekke framtredende Ap-folk måtte Sandberg tåle kraftig refs onsdag, også fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap).
– Jeg forstår at veldig mange ble veldig opprørt. Dette handler ikke om å spille offer. Mange mennesker ble drept og hardt skadd, og målet var nettopp Arbeiderpartiet og ungdomsorganisasjonen AUF, sier han.
Sandberg noterer seg kritikken og bøyer hodet, men fastholder sitt poeng om at Ap synes å ha anlagt en egen strategi der Frp forsøksvis blir knyttet til terroristen og hans verdensanskuelse.
– Jeg synes å ane en endring hos Arbeiderpartiet. De har til nå sagt at vi ikke må lete etter andre syndere enn terroristen. Men nå kommer uttalelser der de indirekte forsøker å knytte Fremskrittspartiet til 22. juli og gi oss medansvar for denne tragedien. Det er helt nytt. Og det betyr at Ap har lagt en helt ny strategi, og det vil jeg advare mot, sier Sandberg.
– Ekstremt vanskelig
Mangeårig politisk journalist og kommentator Aslak Bonde mener det politiske Norge nå synes å ha tatt fatt på en ekstremt krevende debatt.
– Eskil Pedersen og Raymond Johansen har nå sagt offentlig noe de har snakket om lenge seg imellom. Det antydes at Frp har et medansvar for det som skjedde, uten at det sies direkte, sier Bonde.
– På den annen side antyder Fremskrittspartiet at Ap har satt rammene for debatten om 22. juli og at det dermed ikke er mulig å diskutere integreringspolitiske spørsmål, fortsetter han.
Bonde mener den opprinnelige enigheten politikerne imellom om å være forsonlig stemt i terrordebatten, nå kan synes å slå sprekker. (©NTB)