Rovers redningsimam

Publisert: 13. mai 2005 kl 20.17
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Ved å redde britenes stolthet fra undergangen, håper iranske myndigheter at kritikken av landets atomprogram mildner. Iran ønsker å gjenoppta produksjon av uran, noe som gjør at USA og EU steiler. George Bush har tidligere utpekt Iran som et av landene i «ondskapens akse».

Iranske myndigheter har beordret de tre iranske bilprodusentene Dastaan, Saipa og Khodro til å gå sammen om å kjøpe 150.000 Rovere over de neste to årene, for deretter å flytte noe av delproduksjonen til Iran. 16 forskjellige andre har kommet med bud på MG Rover, men iranerne er de eneste som vil la produksjonen fortsette i Storbritannia.

Dette kan bli en liten hodepine for statsminister Tony Blair. Hvis iranerne får kjøpe det erkebritiske bilmerket, vil 20.000 briter få beholde jobben. Det er politisk viktig, i en tid der britisk industri ikke er så sterk. Men samtidig vil Iran forvente en hyggeligere tone de to landene imellom, en utvikling USA og EU vil protestere mot. Og så er det dette med folkets støtte, da. Blair mistet mange stemmer ved siste valg, og dersom Iran blir avvist, vil britene kreve at Blair skaffer de 20.000 som mister jobben nytt arbeid. Det kan bli vanskelig. På den andre siden er det ikke sikkert den gjengse brite synes det er så festlig at det siste britiskeide bilmerket blir solgt til Iran, heller.

Saken fortsetter under annonsen