Røkke statsminister-kandidat ?

Publisert: 25. juli 2002 kl 11.03
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Han har oppbygde sko med innebygde såler, håret er nyfarget og i ansiktet har han brunkrem. Han er landets rikeste mann, og han blir høyst sannsynlig landets nye statsminister.

Hvem vi snakker om? Silvio Berlusconi, selvfølgelig. Det var vel ingen som så for seg en annen? Italias finanstopp nummer en, med en formue på rundt 130 milliarder kroner, ranket som den 25. rikeste i verden. Med tilnærmet all makt over deler av Italias næringsliv. Og selv om det vil være et åpenlyst problem for en så rik mann å skille egne interesser fra statens når han blir statsminister, så er ikke den italienske skepsisen større enn at han får et vell av stemmer. Heller ikke den rekken av dommer for korrupsjon, ulovlig partistøtte etc. han har på samvittigheten.

I Norge har vi vår Jens. Og til høsten kanskje Jan. Men hva med neste stortingsvalg? For vi har jo også en mann som er opptatt av kremer og spesialsko. Som kontrollerer en ikke ubetydelig del av norsk næringsliv og som stadig klatrer høyere opp på listen over landets rikeste.

Kjell Inge Røkke, ja. Riktignok har han ikke Berlusconis sterkt korrupte trekk å vise til, men han har allerede sikret seg god støtte blant viktige deler av norsk samfunnsliv. Med sterk hyllest både fra egne tillitsvalgte samt LO sentralt. Og mens Berlusconi driver valgkamp ved å gi ut en skrytebok av seg selv, med bilder av ham selv med alt fra mamma mia til Jeltsin, Clinton og Dalai Lama, så har jo Røkke begynt å samle sitt eget arkiv om seg selv.

Og hva er det Berlusconi går til valg på? Kraftige skattekutt, først og fremst for industri og nye virksomheter, fjerning av rigide regler for ansettelser og dramatiske kutt i byråkratiet. Det er ikke akkurat venstresiden han appellerer til.

Har vi det samme i vente?

Saken fortsetter under annonsen