Røkke på Brustads hjemmebane
Bedriftseieren spilte på tilhørernes følelser. Det er politikernes hjemmesbane. Med det oppnådde han å få sympati for sin seg og sin sak i store deler av befolkningen og LOs medlemmer. Dermed svekker han regjeringens posisjon kraftig.
Bare to timer etter at Røkke forlot scenen på utestedet Månefisken i et av Oslos gamle arbeiderstrøk innkalte næringsminister Sylvia Brustad til pressekonferanse. Der angret hun på utskjellingen av Røkke. Og mens et nesten samlet kommentatorkorps tolket Røkkes uttalelser som en forsikring på at han ikke kom til å gi seg, tolket Brustad og regjeringen ham som imøtekommende.
Kampen
Striden mellom regjeringen og Kjell Inge Røkke og hans håndlangere er ikke lenger saklig. Den er symbolsk, og kampen dreier seg om sympatien til folk flest. For regjeringen gjelder det å ikke tape ansikt for mye. For Røkke dreier det seg om å få gjennom transaksjonene sine ved å mobilisere opinionens følelser.
- Hvis jeg har rett, og jeg tror jeg har rett, så gir jeg meg aldri. Jeg legger meg ikke paddeflat fordi andre mennesker mener jeg har gjort noe feil, sa Røkke.
Han sa også at transaksjonen er gjort og at den er bindende. Røkke sa imidlertid også at han verken hadde sagt ja eller nei til å behandle saken på generalforsamlingen. Dette halmstrået tolker regjeringen som en imøtekommelse fra Røkkes side. Og regjeringen er tjent med å tolke ham positivt, fordi mye tyder på at Brustad anser slaget som tapt, hvis vi skal tro politiske kommentatorer.
Naken minister
Hvis Brustads nye plan er å få Røkke med på en symbolsk ettergivelse, altså at han gir seg på noen bagateller, kan Brustad si at hun klarte å presse Røkke til ettergivelse, mens Røkke har fått det som han ville.
De aksjeinvestorene som stemmer Arbeiderpartiet er så få, at partiet fint lever med at de gjennomskuer det som skjer og ser at keiser Brustad er naken, og at krigsuniformen hennes bare er et plantet bilde i mediene.
Noen kommentatorer har kalt Røkke sutrete og hevdet at en milliardær ikke er troverdig når han forsøker å fremstille seg som offer, slik Røkke prøvde onsdag, da han erklærte seg på bristepunktet fysisk og mentalt, og at renomméet hans var ødelagt for alltid og at han heller vil bruke penger på å utvikle økologisk fangst av torsk, sei og hyse i stedet for å gå rundt og ha vondt i magen og bekymre seg for hvordan hans nærmeste har det. Regjeringen satser i hvert fall ikke på at kommentatorene har rett. Den vet at mange velgere lar hopper Røkkes historie, og en stor andel av dem stemmer Arbeiderpartiet.
Spennende
Røkke blandet det emosjonelle med sterke trusselantydninger. Sylvia Brustad forsøker å umyndiggjøre både ledelsen, styret og generalforsamlingen i selskapet, sa Røkke. Han visste ikke lenger hvordan det kommer til å gå med Aker Holding.
Bakom hveser LO-leder Roar Flåthen Brustad i øret. Tenk om Røkke skulle finne på å selge til utlandet. Det vil Brustad få skylden for.