Ny partileder er Bjørnar Moxnes (30), som får følge av Mari Eifring (25) som ny partisekretær.

Rødt velger ungdommelig ledelse

Publisert: 7. mai 2012 kl 09.29
Oppdatert: 7. mai 2012 kl 09.05

Ny partileder er Bjørnar Moxnes (30), som rykker opp fra å være partiets nestleder. Han ble valgt med akklamasjon og stor stemning i landsmøtesalen, og han forventes å bli den som skal snakke Rødt til minst én plass på Stortinget ved valget neste år.

Moxnes får følge av Mari Eifring (25) som ny partisekretær. Hun har tidligere vært leder i ungdomsforbundet Rød Ungdom.

Marielle Leraand (37) og Marie Sneve Martinussen (26) blir nye nestledere i Rødt. Leraand er tidligere SV-er, mens Martinussen har bakgrunn fra miljøbevegelsen i Finnmark.

Stortingsmandat

Rødt er etterkommer av de tidligere partiene AKP og Rød Valgallianse som slo seg sammen i Rødt i 2007. Partiet får rundt eller litt over 1 prosent på meningsmålingene, men stiller seg høyere mål for de neste seks årene og vil blant annet inn på Stortinget i 2013.

– Om 491 dager er Rødt tilbake på Stortinget, lovet Moxnes i avslutningstalen til landsmøtet.

Realistisk

Saken fortsetter under annonsen

Overfor NTB understreker han at han mener det er et realistisk mål, blant annet fordi to nye utjevningsmandater til Oslo vil gjøre terskelen lavere.

– Men fra 0,4 prosent i 1973 til 1,3 prosent i 2009, er ikke det en indikasjon på at partiprosjektet like godt kunne vært nedlagt?

– Jeg tror det er mange som ønsker seg et ekte fredsparti på Stortinget, et parti som slåss for en aktiv og grønn næringspolitikk, et parti som tør å være uenig der stortingspartiene stort sett er enige, sier han.

Han kaller Rødt «et bunnsolid demokratisk parti» og mener dette ikke er i motsetning til at partiet kaller seg revolusjonært og sier det er for «et sosialistisk samfunn» og «det Karl Marx kalte kommunisme».

– Ingen fyrtårn

Landsmøtet har pågått siden fredag. Blant en rekke hilsningstaler til landsmøtet var hilsninger fra Cubas, Venezuelas og Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLOs ambassadører.

Moxnes avviser imidlertid at disse landene utgjør noen forbilder for Rødt.

Saken fortsetter under annonsen

– Rødt har ingen fyrtårn, sier han.

Det gjelder også Kinas eksempel, som han avviser knallhardt.

– Et brutalt ettpartistyre, kapitalisme på sitt aller verste med kombinasjonen av ettpartistyre og beinhard utbytting av fattige bønder i fabrikkene i storbyene. Det er helt tragisk hvordan de utbytter fattige kinesere, sier han.

1995 medlemmer

I en strategirapport som partiet har utarbeidet før landsmøtet, heter det at partiet ved siste årsskifte hadde 1.995 medlemmer, mens Rød Valgallianse hadde 1.618 medlemmer i 2006. Rapporten oppgir ikke hvor mange medlemmer AKP hadde.

Partiets representasjon i landets kommunestyrer og oppslutning i valg tegner heller ikke et altfor lystelig bilde.

«Før valget 2007 hadde RV 84 folkevalgte, i perioden 2007-2011 hadde vi 92, og etter valget i 2011 har vi 74,» opplyser rapporten. I 2006 hadde Rød Valgallianse 83 lag, og i 2012 har Rødt 90 lag.

Saken fortsetter under annonsen

I 2005 fikk Rød Valgallianse 1,2 prosent i stortingsvalget, i 2009 fikk Rødt 1,3 prosent, konstaterer rapporten. Oppslutningen ved fylkestingsvalg har vært noe større. (©NTB)