Robotisert ost

Publisert: 29. september 2004 kl 16.58
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Mens Norge henger etter når det gjelder bruk av roboter i industrien, er vår største melkeprodusent, Tine, verdensledende innen sitt felt. Det er på pakkerisiden nordmennene er fremst. Årsaken er ifølge meierisjef i Tine Meierier Sør, Terje Ree, at selskapet har klart å standardisere osteproduktene med hensyn til størrelse.

Fem roboter pakket i fjor 60 000 tonn ost ved sentrallageret på Klepp i Rogaland. Osten, som i økende grad sendes utenlands, pakkes i åttekilos enheter. Alle pakkelinjene er justert i forhold til dette.

Markedsendringer gjør at Tine har valgt å bygge om lokalene og doble antallet roboter ved sentrallageret. Stadig flere av oss spiser ferdig skivet ost og strøost. Dette har meieriet tatt konsekvensen av. Over 100 millioner kroner investeres, slik at det blir robotiserte pakkelinjer for alle de tre produktene.

- Robotene kan bære pakker og hele paller med ost. Dermed eliminerer vi det tyngste arbeidet. I tillegg er det nesten ikke noe vedlikehold med robotene, de tar heller ikke pauser, sier Ree.

Han mener Tine Meierier Sør på denne måten er i forkant av utviklingen, og at omleggingen fører til en stor økning i kapasiteten. Tine har blant annet økt ostesalget kraftig i USA, og omsatte siste år for 1 milliard kroner der.

Saken fortsetter under annonsen