Regnekunst i Lillebrand?

Publisert: 21. august 2002 kl 11.39
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Idar Kreutzers (bildet) Storebrand er i løpet av noen måneder krympet til Lillebrand. Og kundene opplever at sparepengene krymper nesten like fort som selskapet. I snitt er en fjerdedel av verdien i selskapets aksjefond fordampet siste halvår. Det er betydelig dårligere enn hovedindeksen på Oslo Børs, som har falt 21 prosent i samme periode.

Men misfornøyde kunder har mer å se frem til. I halvårsrapporten fra Storebrand Fondene loves det enda mer action etter fusjonen med Delphi Fondene. «Storebrands utvalg av aksjefond er blitt enda bredere og mer spennende. Delphi Fondene er faktisk noe for seg selv, og det skal de fortsatt være», heter det i rapporten.

Med et verdifall på henholdsvis 27 og 34 prosent siste seks måneder for Delphi Norge og Delphi Vekst, har de dekning for påstanden. Regneferdighetene og troverdigheten krymper enda raskere. For mens kundene blør, belønnes sjefene med fete lønnspakker. Tre av dem fikk nylig tildelt 5,4 millioner kroner mot å fortsette. At det var 5,4 millioner i nettolønn, slik at kostnadene for Lillebrand svulmet til omtrent det dobbelte, fikk kunder og media gjette seg til på egen hånd. Hvis fondsforvalternes regnekunster er like gode som toppledelsens, skulle fondssparerne være sikret spenning så det holder.

Saken fortsetter under annonsen