Refseren i Kværner

Publisert: 27. juni 2002 kl 14.23
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Den selverklærte kandidaten til toppjobben i Kværner, Bernt Stilluf Karlsen, har nå trådt frem for det norske folk i all sin besserwisserhet. «Mor skal få svar», sa han i alle nyhetssendinger. Raskt har nok Ola og Kari fått med seg at denne mannen er lagd av annen (og kanskje helere ved) enn andre næringslivstopper. Han skal snakke alle aksjonærers sak, lover han (igjen med brodd mot Røkke?).

Puls-redaksjonen vil bidra med en ønskereprise i sakens anledning. For å bidra til et mer utfyllende bilde av refseren fra Bærumsmarka. Han var nemlig en av fire forskere som i fjor oppsummerte Scenarier År 2000, det pretensiøse fremtidsforskningsprosjektet fra 80-tallet. Hvordan hadde det gått?

Stilluf Karlsen hevet sverdet over alle og enhver. Han kritiserte der næringslivsledere «en masse». Med klar adresse til Røkke: «50 års slit blir omdannet til en manns rikdom». Saken var Norcem/Aker-overtakelsen. Ironisk ble dette omtalt som en norsk forretningside. En annen var «å robbe staten». Og det gjør norske ledere, skal vi tro Yukos-representantens ord fra den gang, samtidig som «de ikke har levert varene» Bare ett unntak fant nåde for refserens øyne: «Kanskje Tomra».

Shipping og tradisjonell industri var reddet av LOs lønnsoppgjør og subsidier, kunne han fortelle. Så hva med staten? Var det håp for den som bedriftseier?

«Staten er en stor, men elendig kapitalist», var dommen. Om Statoil og Hydros overtakelse av oljeandelene i SDØE, spurte han: Skal den blinde lede den halte og døvstumme (SDØE)?

Spørrende var han ikke da han oppsummerte med hvem som nå er på offensiven i samfunnet:

«Finansgutta på 25 år med et tidsperspektiv til 26 år. I tillegg utenlandske finansmeklere som reker forbi hvert år».

Saken fortsetter under annonsen

Det var kanskje Yukos han hadde i tankene allerede den gangen?