Rederiene truet av regjeringen?

Publisert: 25. juni 2002 kl 11.14
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Til nå har ikke rederiene hatt grunn til å føle seg truet av regjerende politikere, de var jo med på å innføre den gunstige rederibeskatningen. Så viser det seg at statssekretær Knut Arild Hareide, KrF (bildet) har en hovedoppgave bak seg på BI som stiller seg svært kritisk til den samme ordning. Vi sakser;

«Den politiske prosessen var særdeles avgjørende for utviklingen av den nye skattleggingen. Den har vært preget av stor velvilje overfor skipsfartsnæringen, der Rederiforbundet har hatt regien.»

Og videre: « Rederiforbundet sa at norske rederier ville flytte ut dersom ikke skattesystemet ble endret. For politikerne var det svært vanskelig å vurdere om det var hold i en slik påstand.»

Hareide dreper samtidig rederienes eget argument om at en utflagging av rederiene vil ramme andre deler av næringen. Hareide skriver at dersom andre deler av den maritime næringen er konkurransedyktig, vil norske rederier fremdeles benytte dem. Man skal heller ikke se bort fra at kompetansesentre kan omstille seg, og det finnes ikke empiri som underbygger konklusjonene rederinæringen har skissert ved en utflagging. Hareides ord igjen.

Vi kunne fortsatt, for kritikken går lenger. Men i stedet spør vi den kritiske statssekretærens overordnede; er det som står her bare tull? Eller var dere kanskje ikke klare over hva han hadde skrevet hovedoppgave på? Og endelig, bør rederiene føle seg truet?

Saken fortsetter under annonsen