Rammer ulikt

Publisert: 25. april 2003 kl 13.21
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Den nye røykeloven vil trolig føre til problemer for utelivssektoren, men mindre effekt på tobakkindustrien.

Stortinget vedtok nylig regjeringens forslag om totalforbud av røyking på alle serveringssteder i Norge. Loven trer i kraft neste år og gjør Norge til det første land i verden med en slik lov. Tidligere har delstaten California i USA vedtatt lignende lover, mens New York i april innførte forbud mot røyking på alle arbeidsplasser.

- Jeg tror at rundt 30 prosent av bedriftene kan få store problemer når denne loven trer i kraft, men vi vet ikke hvordan markedet reagerer. Der er vi i startfasen, sier Bård Fiksdal i Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL).

I tillegg til den økonomiske effekten, kan loven også føre til andre problemer, advarer han.

- Når det gjelder de praktiske problemene er vi veldig bekymret. Halve lokalet vil kanskje trekke ut på gaten for å få seg en røyk. Dette kan føre til vold og naturligvis også trakassering av de ansatte, sier Fiksdal.

Tobakkprodusenter som Tiedemans Tobaksfabrik mener det er for tidlig å spå hvilken innvirking loven vil ha for bransjen utover at dagens salg gjennom utestedene vil gå tapt. Det utgjør kun 1,5 prosent av totalomsetningen, ifølge informasjonssjef Jan Robert Kvam.

-Bransjen har opplevd innstramninger i rammebetingelsene gjennom mange år og det er umulig å beregne hvordan dette kommer til å slå ut, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Morgan Stanley analytiker Jonathan Fell mener den nye loven vil ha en minimal innvirking på tobakksalget i Norge.

- Norge opplever allerede en nedgang i tobakksalget. Dette vil føre til en liten økning i nedgangen, sier han til Økonomisk Rapport.

Deretter vil trenden fortsette de neste par årene, slik tilfelle var i California da delstaten vedtok sin lov i 1998.

Ifølge høringskommentarer før loven ble vedtatt var 83 prosent av bransjeorganisasjonene mot, mens 71 prosent av fagforeningene var for. Den nye loven tar hovedsakelig sikte på å verne om de ansattes helse, ifølge Helsedepartementet.