Provosert av oljegutta

Publisert: 14. februar 2006 kl 23.16
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
Bakgrunnen var at det ble det uttrykt bekymring over den manglende rekrutteringen til næringen. Men da spørsmålet om det er genetisk betinget, eller om det er arv og miljø som gjør at jenter ikke velger realfag, ble Kalvig fra provosert.

- Selvsagt er vi skrudd litt forskjellig sammen, men hvis vi begynner å snakke om genetikk i forhold til hvorfor jenter ikke velger realfag, så har man tapt. Det er mest snakk om arv og miljø. Vi snakker annerledes til jenter enn til gutter. For eksempel da jeg tok med meg min datter første dag til barnehagen, så fikk hun høre hvor fin hun så ut, og hvor fine rosa klær hun hadde på seg. Slik snakker vi ikke til guttene, sa hun engasjert til forsamlingen.

Overfor Økonomisk Rapport utdyper hun at det må skje en grunnleggende holdningsendring om hvordan vi gir anerkjennelse til jenter.
Saken fortsetter under annonsen


- Vi er for fokusert på det ytre, og gir for lite anerkjennelse for om de er dyktige på andre områder. Når du da tar utseendet bort fra en jente, har hun ingenting å være stolt av, sier Siri Kalvig.

Selv jobber hun bevisst med sine barn.
Saken fortsetter under annonsen

- Jeg ble dratt med på all slags ting med min far, det har vært med å forme meg. Og når jeg går tur med ungene mine, så ser vi oss rundt. Unger er sanselige vesener. De spør hvorfor himmelen er rosa, og hvorfor asfalten blinker når det er kaldt og rimet har lagt seg. Dette må vi forklare til dem. Slik det er nå, at alt blir servert til ungene, slutter de å undre seg, sier Kalvig.

Antall søkere som hadde sivilingeniør som førstevalg til sine studier sank med 26 prosent fra 2000-2004, søkere med matematikk og naturfag som førstevalg har en reduksjon på 16,6 prosent fra 2004 til 2005.