Prognoser kan brukes til alt

Publisert: 25. juli 2002 kl 14.01
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Som leser er du kjent med at vi følger nøye med på prognoser; hvem som lager dem, hvorfor de gjør det og at de generelt bommer kraftig. Dagens lille prognosehistorie har vi lånt fra vårt danske magasinkollega, Børsens Nyhedsmagasin. De har faktisk slått stort opp «Stagnasjons-Danmark» bygd over det enkle faktum at Finansdepartementets fremskrivninger for fremtidig BNP-vekst bare tilsvarer 1,6 årlig frem til 2010.

«Danskene kan se frem imot et tiår der vi blir fattigere enn våre naboer», er ingressens innledning. Konsekvensen er at Danmark «blir fattigere og fattigere» og faller nedover på rangordningen over verdens rikeste land, helt ned til nummer åtte faktisk.

Dette synes vi er ganske morsomt, for Norge kommer helt nederst på listen for forventet økonomisk vekst fra 2002 til 2010 (Mens USA spår 37 prosent vekst, er tallet for Norge 12 prosent over disse åtte årene, ifølge OECD-tall). Vi har jo gang på gang kritisert de ekstremt forsiktige prognosene som ligger til grunn for det norske statsbudsjettet, og nå ser vi altså at de er de mest forsiktige i OECD-gruppen - til tross for høstingsfasen i oljesektoren.

Men finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen kan gjøre noe med dette når langtidsprogrammet snart legges frem. De som tror på undere, kan håpe på at vi får reelle tall for den norske statens rikdom.

Saken fortsetter under annonsen