Volkswagen Phaeton, Luksus folkevognen
Den nye modellen til VW dukker opp i Norge til høsten. VW Phaeton skal vriste noen kunder fra BMW og noen fra Mercedes - hvis Volkswagen klarer å overbevise dem som har råd til å kjøpe et transportmiddel til 1,8 millioner kroner om at det er mer spennende, bedre og mer komfortabelt å befrakte seg i «solgudens sønn» Phaeton, fremfor for eksempel en BMW 7-serie eller en Mercedes i S-klassen?
HØYE SMØRBRØD
Volkswagen har et godt grep på kundene med Passat, Golf og Polo, men det er noe helt annet å bevege seg opp i luksusbilsegmentet med kravstore kunder som bryr seg mindre om økonomi og teknikk og mer om image og prestisje. BMW og Mercedes representerer de høye smørbrødene. VW står for «matpakken» - den gjør nytten for seg, virker solid og gir god valuta for pengene. VW mener at Phaeton, som i den greske mytologien er sønnen til solguden Helios, er en prestisjebil. Mange av de motorjournalistene vi snakket med betvilte at man bare ved å bygge en dyr bil med verdens første serieproduserte W 12 bensinmotor, dobbelt sett batterier, pakket med avansert elektronikk, utstyrt med all verdens finesser og innredet i glanslakkert treverk og skinn kan ta steget fra «folkevogn» til «direktørlimousin».
- Det er et lite tankekors at en av de dyreste bilene jeg noensinne har kjørt blir produsert av VW, sa en av våre kolleger på vei mot Berlin.
BILEN HUSKER DEG
Økonomisk Rapport prøvekjørte VW Phaeton fra Dresden til det annonserte møtet med Dr. Pischetsrieder i Berlin og tilbake til Dresden. Bilen overbeviser. Den er stor, tung, tyst, kjapp, komfortabel og de eksemplarene fra pre-produksjonsserien vi kjørte var tilnærmet lytefri. 180 km/t på Autobahn er en knapt hørbar nytelse. Trenger du akselerasjon er det bare å vippe lett på et av de to «handikap grepene» bak rattet. Automatkassen sjalter silkemykt ned og den 420 hk sterke 6,0 liter motoren drar bilen opp i 220 km/t. Coupeen er en akustisk nytelse. Ikke nok med at det er stille i bilen. Ingeniørene har også sørget for at man uanstrengt kan holde en samtale i gang mellom for og baksetet.
At det krever mange trykk på diverse knapper for å justere seter, speil og ratt aksepterer vi. At man må gjennom en god del knotting for å justere klimaanlegget med fire individuelle soner, fyre navigasjonsutstyret og stille inn radioen vil være akseptabelt for de fleste tror vi. Ved å utnytte elektronikken kan du nemlig lagre alt sammen i bilens hukommelse.
- Bilen husker flere forskjellige brukere. Når du har stilt alt inn, gir du innstillingen navnet ditt for eksempel. Når du starter kommer et spørsmål om «brukerprofil» opp på skjermen. Du velger din, så ordner bilen resten. Det er også mulig å kode nøkkelen med en spesiell profil. I det øyeblikket du stikker din nøkkel med din profil i tenningslåsen justeres alt slik du vil ha det, forklarte Marius Meinert, som har ledet den tekniske utviklingen av bilen.
PRODUKSJONSKATEDRAL
Vi landet med flygemaskinen i Dresden fordi Volkswagen ville vise oss den nye «glassfabrikken» hvor man med full kapasitet kan produsere 50 Phaeton om dagen. Hit håper man at ca 30 prosent av dem som bestiller en Phaeton vil valfarte. Først for å «designe» bilen sin - hvilket vil si velge farge, ta og føle på og velge skinnet i interiøret og avgjøre de tekniske spesifikasjonene. Det skjer i et stort «show room» og hver kunde blir tatt hånd om av en «custom manager». VW har ansatt 14 stykker, de fleste unge, språkmektig kvinner med et tiltalende ytre. Via et følsomt bord kan custom manageren legge inn kundenes valg og vise hvordan bilen vil se ut på en stor skjerm.
Synes du sort bil er kjedelig kan du prøve blå. Er skinnet for lyst velger du en mørkere variant osv. Samtidig regner datamaskinen ut hva bilen vil koste.
Når bilen er bestilt, tror man kunden vil komme tilbake for å følge produksjonen av nettopp sin bil.
Den ferdige bilen blir kjørt til et stort rom og «avduket». Fra rommet kan kunden kjøre rett ut på gaten og begi seg på veien hjem med sin nye Phaeton.
- En avansert måte å slå i hjel noen dager på for dem som er lei av luksuscruise og svippturer til New York, sa en av våre kolleger.
- Vi setter kunden i fokus hele tiden, sa Meinert og forklarte om spesialister som tar hånd om bilen, om overføring av data fra bilen til det verkstedet som har spisskompetansen, 100 prosent garanti for at kunden på den ene eller andre måten alltid skal være mobil, finansiering og serviceopplegg.
- Det eneste kunden behøver å gjøre er å fylle bensin.
I Norge blir det bare fem VW butikker som vil få lov til å selge Phaeton - tre i Oslo, en i Bergen og en i Stavanger.
EN GANG KONGE, ALLTID KONGE
Litt sarkastisk kan man si at Volkswagen har skjønt det andre merkevare produsenter allerede har visst. Kunden er like viktig som produktet. Det holder ikke bare å bygge en bra bil. Den som kjøper bilen må føle at den er bra, få bekreftet gang på gang at han eller hun har gjort det riktige, og kunden må føle seg viktig og verdsatt av leverandøren.
VW importøren i Norge er ikke akkurat kjent for det. Undersøkelser indikerer snarere det motsatte. At man nå skal sette veldig mye fokus på noen få, hjelper neppe særlig mye på den generelle innstillingen folk flest har til den service, oppfølging og kundepleie Harald A. Møller AS bedriver.
Utfordringen til VW blir å bevise at kunden er like viktig når han skal ha bilen reparert etter tre år som han var da han kjøpte den. Klarer man det, har man kommet langt. Mercedes og Audi har opplegg som minner om det VW introduserte oss til i Dresden, men de er ikke like omfattende, ikke like strømlinjeformede og ikke like preget av å individualisere hver enkelt kjøper.
MOT MERCEDES
Noe av intensjonen med en luksusbil fra Volkswagen er å øke prestisjen til de vanlige modellene. Det legges det ikke skjul på.
- Vi trenger biler som Phaeton og Bobla for å vise at Volkswagen kan og vil lage spesielle biler. Phaeton skal være med på å løfte prestisjen og imagen til VW mot Mercedes, sier Arne Lorvig, presseansvarlig hos Harald A. Møller AS.
VERDT Å VENTE PÅ?
VW har selvsagt ikke brukt en stor slump euro på å utvikle en bil det bare skal produseres ca 10 000 stykker av i året. Intensjonen er å fremskaffe en teknisk plattform som kan brukes til flere forskjellige modeller.
Audi kommer med ny A-8 til høsten. A-8 og Phaeton får nok felles komponenter, men bilene blir teknisk forskjellige. Årsaken til det er at A-8 bygges i aluminium, opplyste Meinert.
Audi har mer prestisje enn VW, men for dem som vil markere seg som individualister og gjerne tråkker litt utenfor de oppgåtte løypene er Phaeton riktigere. De som er opptatt av merke, tradisjoner og historie ønsker seg en engelsk luksusbil.
Historien om tyskernes kjøp av Rolls-Royce og Bentley er innfløkt. Resultatet ble at VW fikk Bently og BMW Rolls-Royce.
- Phaeton-plattformen skal brukes til en ny, moderne Bentley, sa Meinert, som avslører at han allerede har sett bilen. Ingen i VW systemet i Norge vil imidlertid bekrefte informasjonen. Og de kan hellere ikke si noe om hvor lenge verden må vente på den neste tysk-engelske luksusbilen.
Dyr luksus
Luksusbiler er forholdsmessig sett dyrere i Norge enn for eksempel Tyskland. Hvis en tysker vurderer å kjøpe en Phaeton må han ut med 90 000 euro, ca 668 000 norske kroner. I Norge kommer en tilsvarende bil på ca 1,8 millioner kroner. Hvis tyskeren vurderer om det er verdt å kjøpe en Phaeton, vet han at han kan få 4,4 VW Passat for beløpet. I Norge kan en potensiell Phaeton-kunde enten kjøpe en luksusbil eller ha råd til 7,5 Passat.