Venter rentekutt

Publisert: 7. januar 2008 kl 08.48
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Fredag la det amerikanske arbeidsdepartementet frem tall for utviklingen i sysselsettingen i desember. En vekst i sysselsettingen på kun 18.000 var vesentlig svakere enn ventet, også hensyntatt revisjon av tidligere måneders tall. Det mest overraskende var kanskje at arbeidsledigheten steg med tre tideler til 5,0 prosent, og er dermed klart opp fra bunnen på 4,4 prosent i mars og det høyeste på over ett år. Samtidig steg timelønnen med 0,4 prosent som var litt mer enn ventet. Markedsreaksjonene lot ikke vente på seg. Ti års statsrente falt med 10 bp., S&P 500 falt med en prosent og dollaren svekket seg 0,5 prosent mot euro. Lange renter kom noe tilbake og dollarkursen noteres nå på samme nivåer som dagen før. Aksjemarkedet samlet svekket seg imidlertid med 2,5 prosent (S&P 500) fra dagen før. Nasdaq Composite-indeksen falt med 3,8 prosent, den største nedgangen på seks år. I dag har det japanske aksjemarkedet åpent med nedgang og Hang Seng-indeksen er ned 2,5 prosent fra fredag, skriver analytiker Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Rentekutt

- I rentemarkedet er det nå priset inn omtrent 70 prosent sjanse for at sentralbanken senker renten med 50 bp. på møtet 30. januar. Før den tid rekke vi imidlertid nesten å få med flere nøkkeltall med inflasjonstallene 16. januar som de viktigste. Markedet priser videre inn ett prosentpoeng lavere rente på de neste fire møtene, det siste i juni. Om et år er det priser inn 2,90 prosent for fed fundsrenten. Markedene ser derfor for seg en temmelig svak utvikling fremover. Litt senere på dagen fredag kom ISM-indeksen for tjenestesektoren. Den viste ikke samme nedgang som for industrien, og overrasket heller litt på oppsiden. Nyheten om at fed skal auksjoner ut 60 mrd. USD i 28 dager i to auksjoner i januar bidro til å dempe renteutslagene etter sysselsettingstallene, skriver Aamdal.

Kredittvekst

- Her hjemme fikk vi tall for kredittveksten i november. Årsveksten for K2 ble omtrent ett prosentpoeng høyere enn ventet. Det var særlig bedriftene som lånte mer enn ventet, med en vekstrate på 21,3 prosent. Det ser dermed ikke ut til at norske bedrifter er særlig preget av strammere tilgang på kreditt. Men det er også mulig at bedriftene i større grad låner fra innenlandske kilder på bekostning av utenlandske finansforetak. Kredittallene fikk liten oppmerksomhet i markedene til tross for den overraskende høye veksten. I eurosonen ble det lagt frem tall som var godt i tråd med forventingene. Mest spenning var det knyttet til flashestimatet for inflasjonen, men den viste ingen økning fra sist. Tallet på 3,1 prosent er likevel høyt og begrenser mulighetene for ESB til aktivt å bruke pengepolitikken til å motvirke de negative effektene av finansuroen.

Ukens tall

- Denne uken kommer det flere viktige norske nøkkeltall. Det er likevel slik at det nok skal mye til før planen om å holde renten uendret på de neste to møtene endres og at utslaget på kronen derfor også kan bli moderat. Tirsdag legger Statistisk sentralbyrå frem AKU-tall for arbeidsledigheten. Onsdag er det detaljomsetningstall. På samme tid legger vi frem vår rapport Økonomiske Utsikter - nummer en for i år. Torsdag er det duket for norske KPI-tall for desember. Normalt er det små variasjoner i desemberindeksen. En viss underliggende prisstigning kan bidra til å løfte vekstraten til 1,6 prosent, mot Norges Banks anslag på 1,5 prosent. Det vil i så fall neppe gi særlige utslag i markedene, avslutter Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen