Velg riktig pengemarkedsfond!
Pengemarkedsfond var den eneste av de norskregistrerte fondsgruppene med positiv nettotegning i mars måned med 1,7 milliarder kroner. Pengemarkedsfond hadde i slutten av mars 36,9 milliarder i forvaltningskapital, og er nest størst etter aksjefond med 82,4 milliarder kroner, viser statistikk fra Norges Verdipapirfondenes Forening.
Å ta forskjellig forvaltningsprovisjon er en av få muligheter forvalterne har å skille seg fra hverandre på. Tre av fire forvaltningsselskap vi har snakket med, mener man bør se på fondets forvaltningshonorar og kredittrisiko. Andre viktige forhold er fondets avkastning, størrelse og løpetid.
Det er to risikofaktorer ved pengemarkedsfond, renterisiko og kredittrisiko. I og med at løpetiden på pengemarkedsfond er kort, er renterisikoen så godt som fraværende. Kredittrisikoen, faren for at utsteder ikke kan betale tilbake beløpet, er imidlertid til stede i varierende grad avhengig av hvem som er utsteder.
- Se på kostnadene ved fondene, sier Steinar Lundstrøm i Carnegie Fondsforvaltning. Han begrunner dette med at det er liten forskjell mellom de beste og de dårligste fondenes avkastning.
- Sjekk kredittrisikoen, sier Ulrik Holmsen i DnB Investor. - Det er stor variasjon mellom fond og forvaltningsselskaper med hensyn til kredittrisiko, og for å finne denne må du snakke med forvalterne. Dernest bør man se på forvaltningshonoraret.
Harald Willersrud i K-fondene legger vekt på tre forhold. - Det første er jevn og høy avkastning over tid, deretter forvaltningsprovisjonen. Forvaltningsprovisjonen spiller større rolle ved lavt rentenivå enn høyt rentenivå. For det tredje bør fondene være av en viss størrelse, slik at likviditeten er ivaretatt i fondet.
- Løpende avkastning, som er netto avkastning etter at forvaltningshonoraret er trukket fra, er hva kundene bør sjekke, sier Vegard Finstad i Odin Forvaltning. Han legger til at man også kan sjekke kredittrisikoen, men at forskjellen mellom norske pengemarkedsfond og forvaltere er fra forsiktig til superforsiktig.
Er du fortsatt rådvill, kan du sjekke Morningstar Norges rangering av fond. (www.morningstar.no). Her rangeres fondene ved hjelp av stjerner.
- Fondets ratingscore er avhengig av avkastningsscoren fratrukket risikoscoren. Avkastningscoren er den kostnadsjusterte avkastningen over tidsperioden, og i risikoscoren trekker vi ut den risikofrie renten som er tre måneders niborrente. Resultatet blir en normalfordelingskurve, hvor de ti prosent beste får fem stjerner, sier Ketil Myrvold i Morningstar Norge.