Vårkolleksjonen i finans

Publisert: 29. juli 2002 kl 09.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Vårens slepp av nye spare- og låneprodukter inneholder flere interessante nyheter - flere fondsalternativer, aksjeindeksobligasjoner, fond uten kjøps- og salgsprovisjon, boliglån med rentegaranti eller fondssparing, og gunstige lån for ungdom. Eksisterende tilbyderes utvalg av produkter har økt, samtidig som nye aktører, som Holberg Forvaltning, er kommet inn på markedet. Vi gir deg oversikt over vårens sparenyheter.

TELEKOMFOND

Storebrand Kapitalforvaltning har tro på telekommunikasjonsmarkedet.

- Telekommunikasjonsmarkedet er blitt hardt rammet av nedgangen i aksjemarkedet de siste 12 månedene, hvor Europa har hatt en nedgang på 55 prosent og USA på 65 prosent. Dette kan tyde på at mange av selskapene innen sektoren er undervurdert, og at det nå er et gunstig tidspunkt med et slikt fond, sier Magnus Riiber i Storebrand Kapitalforvaltning. Han tilføyer at denne bransjen ikke er like syklisk som andre deler av teknologibransjen. Dette skyldes at etterspørselen etter telekommunikasjonstjenester er stabil og mindre avhengig av den økonomiske sykkelen. I tillegg er det forventet økt etterspørsel etter denne type tjenester, samt at selskapene er inne i en overgangsfase. Fokus har skiftet fra vekst og markedsandeler til inntjening i selskapene, og det er lett å finne kostnadsbesparelser i de gamle monopoloperatørene, mener Riiber som fremhever Deutsche Telekom og Telenor i denne sammenhengen.

Derfor introduserer Storebrand et spisset bransjefond innen telekommunikasjon. Etableringsdato var 25. april med kurs på 1.000 kroner, og første prising skjedde 26. april.

- Fondet er et enda mer spisset bransjefond enn Storebrand Teknologi, sier Per Taalesen i Storebrand Kapitalforvaltning. Han mener fondet spesielt vil passe dem som finner telekomsektoren interessant, men som ikke ønsker å gå inn i enkeltaksjer. Og spesielt for dem som fattet interesse da Telenor ble børsnotert, men valgte å sitte på gjerdet.

- Vi vil ha hovedfokus på telekomoperatørene, men også på resten av verdikjeden som utstyrsleverandører og produsenter av telekom-tjenester, sier Riiber. Han opplyser at fondet vil investere i 25 til 60 selskaper på sikt, men fra start vil det være rundt 35 selskaper i porteføljen.

Saken fortsetter under annonsen

- Den absolutte risikoen vil være lik eller mindre enn teknologifondet. Fondet vil forsøke å redusere risikoen gjennom en spredning på forskjellige land og segmenter. Foreløpig ser det ut som fondet vil ha en større vekt på Japan enn det indeksen tilsier, mens det vil være en noe lavere vekt i de andre regionene, sier Riiber.

Fondet vil ha høy risiko, høyere enn andre internasjonale aksjefond. Men Riiber og Taalesen fremhever at de historisk har vært flinke til å plukke telekommunikasjonsaksjer, og at de har slått referanseindeksen Morgan Stanley Capital Investment (MSCI) de siste årene

- I perioder vil fondet ha betydelige avvik fra referanseindeksen sier Riiber. Dette skyldes porteføljesammensetningen.

NYE AKSJEINDEKS-OBLIGASJONER

- I mai kommer vi med en ny aksjeindeksobligasjon med løpetid på tre til fire år. Denne vil bestå av legemiddelaksjer og bredt sammensatte japanaksjer. Kundene vil få full oppside, samtidig med garanti mot tap. Betaling for deltakelse skjer ved at investor ikke får noen løpende avkastning i investeringsperioden. SEB bruker alternativavkastningen til å sikre investert beløp, sier Trond Furnes i SEB. Den endelige aksjesammensetning vil være klar i løpet av månedsskiftet april/mai.

SEB velger ut selskaper de har mest tro på og setter disse sammen i en aksjeobligasjon.

- Jo kortere løpetid, desto bedre produkt er det for kjøper. Dette fordi det er på kort sikt kjøper har størst behov for garantien, sier Furnes. Aksjemarkedene har over lange perioder vist en forbløffende evne til å gi positiv avkastning. For kortere og mellomlange perioder har utfallet historisk vært mer broket, tilføyer Haavard Bruland.

Saken fortsetter under annonsen

Minstetegning er 100.000 kroner og tegningsprovisjon er 4,5 prosent for beløp under 250.000 kroner. Mellom 250.000 og 1.000.000 kroner er tegningsbeløpet 3,5 prosent.

VENTUREFOND

Et annet nytt produkt er venturefond med minsteinnskudd på 100.000 euro. Venturefond investerer i nye selskaper.

- Dette er et fond som i gjennomsnitt har hatt 100 prosent avkastning på de realiserte prosjektene så langt. 150 prosent avkastning i fjorårets begredelige marked vitner både om solid kvalitet og fornuftig risikoprofil, mener Furnes. Han fremhever bankens team og dets gode nettverk som fondets fremste fordeler.

UNIT LINK MED HEDGE

Unit Link er en kombinasjon av fonds- og forsikringssparing egnet for virkelig langsiktige sparere. Spareperioden er minimum 12 år med utbetaling over minimum seks år i perioden. Fordelen er at man får en skattekreditt de årene man sparer, og det utløses ikke gevinstskatt ved bytte av fond i spareperioden. Forvalterne tilbyr et utall fond å velge mellom, slik at sparerne kan sette sammen en fondsportefølje tilpasset ønsket risikoprofil. Nytt er tilbudet om å kombinere Unit Link porteføljen med hedgefond. Hedgefond kan redusere risikoen i fondsporteføljen da de har en målsetning om absolutt avkastning uavhengig av børs- og renteutviklingen.

- Vi skal lansere dette prospektet i Norge i løpet av våren. Ved å ha hedgefond i spareporteføljen reduseres den totale risikoen. Problemet har vært å utvikle en måte for daglig prissetting også av hedgefondsandeler, slik reglene krever, sier Tor Nygaard som er daglig leder i Acta.

Saken fortsetter under annonsen

KUN FORVALTNINGSGEBYRER

Holberg Forvaltning tilbyr fondsandeler uten kjøps- og salgsprovisjon. Forvaltningsselskapet er internettbasert og ny aktør på fondsmarkedet.

- Vi synes det er litt for liten fokus på kostnader i mediene, sier Hogne Tyssøy, partner og forvalter i Holberg Forvaltning. Han tilføyer at to av aksjefondene har 1,5 prosent forvaltningshonorar, mens de to andre har én prosent pluss suksesshonorar. Dette er gunstige gebyrer også sammenlignet med indeksfond, mener Tyssøy. Han sammenligner forvaltningsselskapets kostnadsstruktur med SkandiaBanken, og som SkandiaBanken har heller ikke Holberg forvaltning planer om å øke provisjonene.

Holberg Forvaltning har ambisiøse mål, og ønsker å bli en synlig aktør i markedet. Forvaltningsselskapet tilbyr fondene Holberg Likviditet, Holberg Norden, Holberg Norge, Holberg Trend og Holberg @.

- Så langt har fondene nærmere 150 millioner i forvaltningskapital, hvor pengemarkedsfondet, Holberg Likviditet, har vel to tredjedeler av forvaltningskapitalen, sier Tyssøy. Han opplyser at pengemarkedsfondet er rettet inn mot bedriftsmarkedet og deres likviditetsforvaltning, men det er også noen privatpersoner som har investert i fondet.

- Alle fondene er aktivt forvaltet, sier Tyssøy, og sammenligner fondenes forvaltning med hvordan Skagenfondene og Gambaks fond forvaltes.

Fondene selges via egne hjemmesider og Fondsnett.no, men Tyssøy håper at også andre nettmeglere vil begynne å distribuere fondene.

Saken fortsetter under annonsen

WARRANTS

Nordnet tilbyr nå handel med warrants notert på OM Stockholmsbørsen. Warrants er en lang kjøpsopsjon som gir en rett til å kjøpe en aksje eller en kurv av aksjer, og ligner veldig på opsjoner. Det er mulig å handle warrants som knytter seg til Nasdaq 100 med to forskjellige forfallsdatoer. I tillegg kan man handle warrants knyttet til OMX-indeksen, Ericsson, Nokia, Tele1, Tele2, Nordea, Yahoo!, Siemens, Palm, SAP og Telia. Øystein Lode, Country Manager i Nordnet, fremhever deres gunstige kurtasje og at de slår sammen alle handler samme vei samme dag til én kurtasje. Minimumskurtasjen er 95 svenske kroner og maksimum 450 svenske kroner, ifølge pressemelding.

GUNSTIGE BOLIGLÅN FOR UNGDOM

Høye boligpriser og manglende sikkerhet gjør det vanskelig for ungdom å komme inn på boligmarkedet. Dette prøver Gjensidige NOR å bøte for med sitt nye lånetilbud til førstegangskjøpere.

- Vi ønsker å gi ungdommen bedre vilkår for etablering ved at de kan låne inntil 90 prosent av boligens kjøpesum til bankens gunstigste betingelser. Ved hjelp av sidesikkerhet kan de oppnå samme gunstige betingelsene på de siste ti prosentene. Uten sidesikkerhet vil man måtte betale høyere rente, sier Kirsten Birkeland i Gjensidige NOR.

Hun markedsfører tilbudet som en ny måte å fullfinansiere ungdommers første bolig.

- Tilbudet er tiltenkt ungdom på jakt etter et relativt lite og nøkternt krypinn, og som har betalingsevne, sier Birkeland. Hun poengterer at lånesummen vurderes i hvert enkelt tilfelle, og det finnes ingen maksimalgrenser. Lånet gis som ett lån med flytende trappetrinnsrente. Det er ikke så stor etterspørsel etter fast rente, men et slikt tilbud vil også bli gitt på sikt, opplyser Birkeland. Hun understreker at dette tilbudet kun gis til førstegangs låneopptak, og at det ikke er lagt opp til endring av betingelsene og lånene til dem som allerede er kunder.

Saken fortsetter under annonsen

LÅN MED RENTEGARANTI

- Gjensidige NOR jobber nå med å tilby lån med rentegaranti. Dette tilbudet vil garantere kundene en maksimalrente over et visst antall år, samtidig som kunden vil få ta del i en eventuell rentenedgang, sier Birkeland. Dette tilbudet vil introduseres i løpet av sommermånedene.

Sparebank1Vest vurderer også et tilsvarende produkt under navnet lån med rentetak.

BOLIGLÅN MED FONDSSPARING

Ønsker du fondssparing istedenfor nedbetaling på boliglånet? Fokus Bank introduserer i midten av mai denne muligheten under navnet «Full Frihet» med undertittelen «boliglån med fondssparing» som skal tilfredsstille dette ønsket. Tilbudet gis til kunder med boliglån innenfor 60 prosent av takst. Disse gis avdragsfrihet på boliglånet for fortrinnsvis å kunne spare i fond.

- Tilbudet vil i første rekke gå til 20.000 eksisterende kunder, men er også tilgjengelig for nye kunder, sier Helge Melkvik. Han understreker at de krever individuelle kundemøter med rådgivning og gjennomgang av produktets fordeler, ulemper, langsiktighet og kundenes ønsker. Avdragsfrihet kan gis i inntil 10 år, og vurderes hvert femte år ved en ny individuell gjennomgang. I den nye vurderingen inngår forhold som eventuell fortsettelse, innfrielse av lån, ny nedbetalingstid, nedbetaling på lån og realisering av en drøm, opplyser Melkvik.

- Kunden trenger ikke å spare i fond, men det er vår oppfordring til kunden. Vi gir forslag til fordeling på ulike typer fond, men kunden står fritt i sine valg, sier Berit Rian. Hun understreker produktets fleksibilitet, og at det er myntet på dem som ikke ønsker å binde all kapital i huset.

Sparebank1Vest vurderer å innføre et tilsvarende tilbud, men med større begrensninger.

- Kunden vil binde seg til en spareavtale for sparing i fond, men vil fritt kunne velge fond innenfor vår fondsfamilie, som er Odinfond. Vi har tenkt å tilby forlenget løpetid, samt helt eller delvis avdragsfrihet i avtaleperioden, sier Lisbeth Haugen i Sparebank1Vest. Hun understreker at dette tilbudet ennå ikke er besluttet innført.

Bankene og forvaltningsselskapene har enda flere produkter på hånden, men ønsker å holde kortene tett til brystet enda en tid. Sommermånedene vil by på flere nyheter, så følg med i ØR!