Valutalån gunstig, men høy risiko
Det er spesielt japanske yen som er interessant ettersom renten historisk sett ligger på et lavt nivå, og dermed gir deg en god rentemargin. Du kan tjene en god slant på å låne en million kroner i yen til en rente på under to prosent, og sette det du sparer i fond, eller kanskje det som er mer aktuelt akkurat nå - banksparing - hvor du risikofritt kan oppnå i overkant av syv prosent avkastning.
Vi har tidligere skrevet om hvordan valutalån fungerer (se ØR nr. 01/2000 og 18/2000) og hva du bør tenke på når du velger å låne penger fra andre land. Valutalån er avhengig av hvordan japansk økonomi, og spesielt japansk valuta, utvikler seg fremover. Vi har spurt ekspertene om hva de tror.
YEN MOT KRONER
- Vi vil mest sannsynlig se en svekkelse av yen mot euro, og dermed også mot kroner. Når det gjelder fundamentene synes yen i utgangspunktet overvurdert. Det henger sammen med at selv om avkastningen i japanske papirer har vært veldig svak, så har japanske banker og livselskaper holdt seg der. Blant annet på grunn av at de ikke har kunnet ta valutarisiko. Dette faktumet burde i seg selv trekke i retning av en svekkelse av yen. Også det at den japanske økonomien er den svakeste av de store verdensøkonomiene, og at Bank of Japan sprøyter inn ny yen på markedet, burde også trekke i negativ retning. Så vår hovedforventning er en svakere yen, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken. Han understreker derimot at usikkerheten er meget stor, og at valutaen er svært volatil. Det gjør at bankene er veldig forsiktige med å innvilge valutalån til andre enn etablerte kunder som er klar over risikoen.
Valutarisikoen er den største risikoen man tar ved valutalån. Gjelden din endrer seg i takt med valutakursene. Har du tatt et lån i japanske yen, og yen styrker seg mot kroner vil gjelden din øke. Derfor er bankene forsiktige med å anbefale og innvilge denne typen lån. Spørsmålet er om du har råd til at huslånet ditt plutselig er økt med femten prosent? Det vil alltid være en risiko forbundet med å ha inntekter i en valuta og store deler av utgiftene i en annen valuta.
POSITIVE REFORMER
Senioranalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, tror heller ikke at Japan vil komme seg opp av den grøfta landet nå befinner seg inne i. Selv med en ny statsminister som har lovet mange økonomiske reformer.
- Japan har store underskudd på offentlige budsjetter og har forsøkt å sette i gang økonomien med offentlig etterspørsel. Det har ikke lyktes, og man har ikke særlig mer å gå på der. Nå har de fått en statsminister som har lovet en del reformer i økonomien. Problemet er at mange av reformene kan ha negative effekter på kort sikt. Samme hva som skjer forventer vi en veldig svak vekst i år og neste år, sier Bruce. Han påpeker at det heller ikke er sikkert at den nye statsministeren vil få med seg resten av det lite reformvillige regjeringspartiet med på reformene. Da vil dagens uheldige situasjon vare.
Når det gjelder valutasituasjonen tror heller ikke Bruce at yen vil styrke seg mot norske kroner.
- De siste årene har det vært en svak utvikling i det japanske aksjemarkedet. Som regel fører dette til en svekket valuta. Vi tror at den japanske valutaen vil svekke seg noe i tiden fremover. Men det er et veldig dristig veddemål. Japanere har mye kapital i utlandet, og når det går dårlig i Japan veksler de tilbake mye av dette. Det styrker yen. Men jeg tror det er ganske stor enighet i at den japanske økonomien er svak og at det også er god sannsynlighet for at valutaen også kan svekkes på sikt, sier Bruce.
SVEITSISKE FRANC
Ekspertene viser til den høye risikoen man tar ved valutalån. Ønsker man å begrense risikoen er det mulig å ta opp lån i mer stabile valutaer. Sveitsiske franc er kanskje den mest aktuelle.
- Hvis man låner i sveitsiske franc kan vi i dag tilby renter rundt 5 prosent. Vi har hatt kunder som har hatt en gunstig kursutvikling på lånet de har hatt i japanske yen, og deretter tatt gevinsten og flyttet lånet over i sveitsiske franc. Fordi den valutaen er mer stabil, sier Leif Bø som er markedssjef i SR-bank. Dette er en av de bankene som tilbyr valutalån til sine kunder. Banken hadde i april ca. to tusen privatkunder som satset på å sette boliglånet sitt i yen. Og det har de tjent gode penger på.
- Veldig mange av våre kunder gikk inn når kursen i forhold til yen var rundt åtte kroner, nå har kronen styrket seg slik at kursen er rundt 7,40 kroner. Det har vært et godt valg for dem som gikk inn på det nivået rundt 8 kroner, sier Bø. Han forteller at de er svært forsiktige med å anbefalte folk til å låne i yen. For yen ligger renten nå i underkant av 2 prosent inklusive gebyrene fra SR-bank.