Valutahjelp til Island
- Også den norske kronen har styrket seg siden fredag. En årsak til dette kan være den høye oljeprisen, skriver seniorøkonom Camilla Viland.
Valutahjelp
- Sentralbankene i Sverige, Norge og Danmark annonserte fredag at de har inngått en swapavtale med den islandske sentralbanken, Sedlabanki. Avtalen gir den islandske sentralbanken rett til å erverve inntil 500 millioner euro mot islandske kroner ved behov. I forbindelse med annonseringen uttalte Svein Gjedrem at "kredittavtalen har som mål å støtte de islandske myndighetene i deres bestrebelser på å stabilisere den økonomiske utviklingen på Island". Markedet reagerte positivt på nyheten og sendte umiddelbart den islandske kronen sterkere. Mot euro styrket den islandske kronen seg fra 120 til 115, ifølge DnB NOR Markets.
Inflasjon og renter
- Inflasjon var høyt oppe på agendaen i forrige uke. Blant annet viste Bank of England sin inflasjonsrapport at de venter inflasjon på over tre prosent over en lengre periode. Det er ikke bare Bank of England som sliter med stigende inflasjon. ECB, for eksempel, har lenge uttrykt bekymring for inflasjonen og har som en konsekvens av dette vært relativt haukete. På fredag uttalte Trichet at ECB må opprettholde fokus på kampen mot inflasjonen og signaliserte dermed at den europeiske reporenten vil bli liggende på fire prosent i tiden som kommer. Stadig flere mister nå troen på rentekutt fra ECB. Noen spekulerer også i at den neste renteendringen fra ECB blir en heving. Vi tror fortsatt risikoen på de europeiske rentene er på nedsiden og holder fortsatt ved vår prognose der ECB begynner å kutte renten mot slutten av året, skriver DnB NOR-analytikeren.
Amerikansk svekkelse
- Amerikanske boligtall som ble sluppet på fredag var bedre enn ventet. 978.000 nye byggetillatelser ble gitt i april mot ventet 920.000. I tillegg ble det påbegynt flere nye hus enn ventet i forrige måned. Dollaren styrket seg umiddelbart på tallene, men falt raskt tilbake igjen. Fra USA fikk vi også tall for Michigan forbrukertillit. Konsensus hadde ventet et utfall på 62, mens faktisk ble 59,5. Den svake forbrukertilliten tynget dollaren. I morgentimene omsettes EUR/USD til omkring 1,555, ifølge DnB NOR Markets.
Oljeprisen
- Oljeprisen steg videre på fredag og satte nye rekordnoteringer. Et fat olje av kvaliteten West Texas Intermediate (WTI) ble på det høyeste notert til 127,82 dollar per fat. Senere på dagen ble det imidlertid kjent at Saudi Arabia har økt oljeproduksjonen noe og vil øke mer om det er nødvendig. Uttalelsene kom i forbindelse med at den amerikanske presidenten, George Bush, hadde et møte med den Saudi Arabiske kongen Abdullah for å be OPEC produsere mer olje for å dempe prisen. Som et resultat falt oljeprisen noe tilbake og omsettes i morgentimene for omkring 126 dollar per fat.
Sterk krone
- Utenlandske aktører viser igjen interesser for den norske kronen. Høy oljepris og fokus på at den norske renten kan settes videre opp, kan være årsaker til at investorer går inn i den norske kronen. Siden fredag morgen har kronen styrket seg og omsettes nå til omkring 7,82 mot euro. Det er rundt disse nivåene det har "stoppet opp" for krona de siste månedene. Fundamentalt er det mye som taler for at kronen kan gå enda sterkere. Spørsmålet nå er om kronen vil styrke seg videre og klare å bryte 7,80 mot euro eller om investorene også denne gangen vil velge å ta fortjeneste på disse nivåene. I så fall kan kronen trekke svakere, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.