USA-boliger i fokus

Publisert: 2. januar 2008 kl 08.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Forrige fredag førte svake tall for nyboligsalget i USA til at den amerikanske dollaren svekket seg kraftig mot både den japanske yenen og euroen. På mandag stabiliserte dollaren seg mot euroen etter bedre enn ventede tall for bruktboligsalget i USA i november. Mot yenen holdt imidlertid den amerikanske valutaen seg svak, muligens på grunn av at aversjonen mot risiko fortsatt er høy i valutamarkedene.
Etter å ha falt jevnt og trutt de siste månedene, steg salget av amerikanske bruktboliger med 0,4 prosent siden forrige måned til en årlig rate på 5 millioner. Sammenlignet med samme tid i fjor, er salget 20 prosent lavere. På forhånd hadde konsensus forventet at salget skulle forbli uendret siden måneden før. Helt overraskende var det likevel ikke at vi fikk en bedring i bruktboligsalget. Blant annet har pending home sales-indeksen, som er en god ledende indikator på bruktboligsalget en til to måneder frem i tid, indikert tegn til forbedring. Og i et marked der prisene har falt vel og lenge kan det være at flere tiltrekkes av muligheten til å gjøre et knallkjøp og således at den kraftige nedbremsingen vi har sett i boligmarkedet avtar noe. Likevel tror vi at boligmarkedet vil fortsette å veie på den amerikanske økonomien i den nærmeste tiden fremover. Ikke minst understøtter fredagens tall for nyboligsalget i november som viste et fall på 9 prosent til 647.000 enheter (det laveste siden april 1995), at
probemene langt fra er over, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug.

Styrket krone
- Den norske kronen styrket seg på mandag mot de fleste andre valutaer (dog ikke mot den japanske yenen). Det er lite som kan forklare denne styrkelsen. I stedet er det sannsynlig at dårlig likviditet i romjuls- og nyttårsmarkedet har ført til større kursutslag enn ellers.

Sterk gullpris
- I den siste uken har prisen på gull gått opp relativt kraftig og ligger nå på rundt 836 dollar per unse (på mandag var prisen gull helt oppe i 843 dollar). Etter sigende skal det særlig være drapet på Benazir Bhutto som har ført investorer inn i den trygge havnen som gull blir ansett for å være. I likhet med valutamarkedet har antakeligvis få handler ført til relativt store kursutslag i markedet for gull.

Nøkkeltall
- Denne uken er rik på nøkkeltall som potensielt kan gi store utslag i valutamarkedene. Fra USA får vi i dag den svært viktige ISM-indeksen for industrien i desember. Indeksen gir som oftest et godt bilde av styringsfarten i den amerikanske økonomien og er et av stedene vi først og fremst bør lete etter tegn på større smitteeffekter fra problemene i boligmarkedet. Konsensus ser for seg en marginal bedring i indeksen og endringer utover dette kan gi kraftige kursutslag. Lignende industriindekser får vi også fra eurosonen og Storbritannia, i form av henholdsvis PMI- og CIPS-indeksene. På fredag kommer amerikanske sysselsettingstall, nok en indikator på smitteeffektene fra boligmarkedet. Ellers får vi på fredag blant annet norske tall for kredittveksten (K2) i november og flashestimatet for inflasjonen i eurosonen i desember, avslutter Bjørn-Erik Orskaug.


Saken fortsetter under annonsen