Urovekkende nøkkeltall

Publisert: 7. mai 2008 kl 09.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Døgnet brakte relativt få bevegelser i valutamarkedet. Børsoppgang i USA indikerte en økende vilje blant investorer til å ta risiko, til tross for svake resultater fra Fannie Mae. I eurosonen fikk vi en urovekkende kombinasjon av nøkkeltall, med utsikter til svakere vekst, men høyere inflasjon, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.

Stabil valuta

- Det siste døgnet brakte få store bevegelser i valutamarkedet. Tidlig på dagen i går svekket den amerikanske dollaren seg noe mot euro, men hentet seg senere inn igjen. Styrkelsen kom delvis som et resultat av økt risikovilje blant investorer, noe som også ble speilet i oppgang på de amerikanske børsene. Denne oppgangen kom til tross for at det føderale boligselskapet Fannie Mae, som spesialiserer seg på å kjøpe boliglån fra andre banker og boliglånsmeglere, meldte om større enn ventede underskudd. Investorene fant trolig trøst i Fannie Maes planer om å hente inn 6 milliarder dollar i ny kapital samt selskapets forsikringer om at kvaliteten på boliglånsporteføljen nå er i ferd med å bedres. Lykkes Fannie Mae med planene sine om ny kapital, føyer de seg inn i rekken av finansinstitusjoner som har klart å hente penger i et marked der midlene fortsatt finnes, men der omløpshastigheten og plasseringsviljen fortsatt er lav. Dollaren hentet også støtte i uttalelser fra Kansas FEDs Hoenig. Hoenig, som ikke har stemmerett i den amerikanske rentekomiteen i år, advarte mot høy inflasjon og indikerte at neste renteendring kunne komme i form av en heving, skriver DnB NOR Markets.

Urovekkende

- I eurosonen fikk vi i går en urovekkende kombinasjon av nøkkeltall. Først og fremst steg produsentprisene med en årlig rate på 5,7 prosent i april, som var både høyere enn i måneden før (5,3 prosent) og konsensusforventningene (5,6 prosent). Prisøkningen skyldes delvis de høyere energiprisene. Men også kjerneinflasjonen steg i forhold til måneden før. Og vel så urovekkende, sett fra ESBs synsvinkel: Produsentprisinflasjonen på konsumgoder er nå på sitt høyeste noensinne, noe som indikerer at konsumprisinflasjonen kan trekke enda høyere i tiden fremover. Økningen i produsentprisene former en del av det prisbildet som ligger til grunn for ECB uvilje mot snarlige rentekutt. Men samtidig illustrerer PMI-indeksene i eurosonen det dilemmaet ECB nå står overfor, med høyt inflasjonspress og svakere økonomisk vekst. Riktignok fikk vi i går tall for tjenestesektoren som var noe bedre enn mange hadde ventet på forhånd. Men indeksene for industrien og tjenestesektoren sett under ett peker mot laber BNP-vekst i det
forrige og inneværende kvartalet. Samtidig blir divergensen mellom de store økonomiene i eurosonen stadig tydeligere. Mens tyske (og til dels franske) bedrifter fortsetter å øke produksjonen, stopper aktiviteten i Italia og Spania helt opp, påpeker DnB NOR-analytikeren.

- Også i Storbritannia sliter bedriftene i motgang. Gårsdagens CIPS-indeks for tjenestesektoren falt til 50,4 i april, fra 52,1 i mars og mot forventninger om et fall til 51,7. Indeksen er nå på sitt laveste siden mars 2003. Trolig som et resultat av dette, svekket pundet seg noe mot euro, skriver Orskaug.

Sterk krone

Saken fortsetter under annonsen

- Den norske kronen startet dagen i går med å svekke seg, mot både euro og dollar. Utover formiddagen snudde imidlertid stemningen og valutaen hentet seg inn igjen. Som dagen før, så det ut til at styrkelsen først tok fart når det amerikanske valutamarkedet åpnet, noe som kan tolkes som at utenlandske investorer vil inn i den norske kronen. Men til tross for en grunnleggende appetitt for kronen og på grunn av at valutaen har gått en god del sterkere på relativt kort tid, er det ikke usannsynlig med en liten tilbakegang en av de nærmeste dagene.
- I dag får vi viktige tall for eurosonen i form av detaljhandelstall fra mars. Pending home sales i USA, som er en ledende indikator på bruktboligsalget, vil også bli spesielt interessant å følge med på. I tillegg taler FEDs Kroszner om det amerikanske boligmarkedet, avslutter Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.