Uro svekker kronen

Publisert: 17. januar 2008 kl 08.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Nervøse markedsaktører bidrar til at den norske kronen svekker seg. Etter uttalelser fra ESBs Yves Mersch om at man muligens må nedrevidere de europeiske vekstanslagene for 2008 svekket euroen seg. I dag er det Bernanke som skal tale og markedet venter spent på om han vil gi noen indikasjoner på hva sentralbanken vil foreta seg på deres neste møte i slutten av måneden, skriver analytiker Camilla Vinland i DnB NOR Markest.

Nervøst

- Onsdag var nok en nervøs dag i finansmarkedene og vi fikk til dels store utslag i valutamarkedene. Spesielt for den norske kronen var bevegelsene store. Hovedårsaken bak den store kronesvekkelsen er at aktørene har behov for å kutte ned på risiko. Dermed er det mange som må trekke seg ut av norske kroner. På veien ned møter kronen på såkalte "stop losser" som tas ut, noe som forsterker bevegelsene. Mot euroen har den norske kronen svekket seg med cirka 1 prosent siden i går morges. I tillegg så har euro svekket som mot blant annet dollar, slik at bevegelsene i den norske kronen mot dollar har vært større. I morgentimene noteres USDNOK rundt 5,43 og EURNOK rundt 7,95.

Svekket euro

Som nevnt så har euroen svekket seg det siste døgnet. En driver bak dette er duete uttalelser fra ESBs Yves Mersch. I et intervju indikerte Mersch blant annet at det er mulig vekstanslagene for eurosonen i 2008 må nedrevideres. Han sa at en sterkere euro, høye oljepriser, svakere amerikansk vekst og høyere priser på kreditt utgjør nedsiderisikoer for veksten. Uttalelsene bidro til frykt for at de amerikanske problemene kan spre seg til Europa. I følge Financial Times tolket markedsaktører dette som et første signal på at ESB kan skifte retorikk i tiden som kommer. EUR/USD falt cirka 1,3 prosent siste døgn og omsettes nå omkring 1,465, ifølge DnB NOR Markets.
Også mot yen har euroen svekket seg siste døgn. Når man ser på utviklingen på aksjemarkedene og utviklingen i EUR/YEN den siste tiden synes disse å følge hverandre. En forklaring på dette er at yen har blitt brukt som finansieringsvaluta for blant annet aksjekjøp på bakgrunn av sitt lave rentenivå (carry trades). EUR/JPY noteres nå omkring 157, påpeker Camilla Viland.

Rentekutt

- Amerikansk kjerneinflasjon steg som ventet med 2,4 prosent på årsbasis (0,2 prosent m/m). Kjerneinflasjonen ligger over nivåene Fed normalt er komfortable med. Likevel er dette ikke tall som står i veien for at sentralbanken skal fortsette å kutte styringsrenten. Mange markedsaktører venter nå kutt på hele 75 basispunkter i januar. I kveld taler Bernanke i Representantenes Hus. Temaet er "økonomiske utsikter". Det er svært stor usikkerhet vedrørende utviklingen i markedene og for amerikansk vekst. Markedet venter at Bernanke vil gjenta sin uttalelse fra forrige torsdag om at sentralbanken er klare til å " take substantive additional action as needed to support growth" Det som er helt sikkert er at Bernankes uttalelser vil analyseres nøye for å se etter tegn på hva FED vil foreta seg på møtet i slutten av måneden.

Saken fortsetter under annonsen

Subprime

- Etter at Citibank tirsdag presenterte store tap og avskrivninger i fjerde kvartal var det JP Morgan sin tur i går. JP Morgan har hatt betydelig lavere eksponering mot det amerikanske subprime markedet enn Citibank. Banken går fortsatt med overskudd, men resultatet falt med 34% sammenlignet med samme kvartal i fjor. JP Morgan sin sjef sa i en melding at de er forberedt dersom USA skulle gå inn i en resesjon. Videre sa han at en svakere amerikansk økonomi kunne føre til en økning i kredittap blant kunder. JP Morgan sine tall ble godt mottatt av markedet og aksjen steg. I dag kommer Merill Lynch sine tall. Banken har større eksponering mot subprime markedet og dermed kan markedsutslagene bli store, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.