Ulv på aksjejakt
Kombinasjonen av frykt og børs er perfekt for spekulanter. På tross av at World Trade Center ligger i grus, og Holmlia Trade Center er nedlagt, så finnes det nok av muligheter for den som tør.
- I dagens marked er det suverent å være kortsiktig trader for dem som følger med og har is i magen, sier Per Berger, bedre kjent som «Per Ulv» på ryktebørsen Stocktalk.no. Blodrøde tall og litt motgang skjerper appetitten.
Holmlia Trade Center, som skulle bli et fysisk samlingssted for daytradere og andre ulver på jakt etter undervurderte aksjer, var ikke profitt laga. I stedet satser Ulven på en online møteplass, døpt Tradecenter.no. Fra rekkehuset på Holmlia i Oslos sørvestre hjørne avfyres det jevnlig e-post med gode råd til overlevelse på profittens slagmarker. Men drømmen om et pulserende trade center, der spekulanter kunne møtes ansikt til ansikt, lot seg ikke realisere på Holmlia.
ULVEHI PÅ NETTET
- Dessverre var ikke tiden moden for et fysisk tradesenter. Jeg startet senteret sammen med en privat investor i sommer. Men da World Trade Center gikk i bakken, fikk investoren panikk. Lønnsomheten i Holmlia Trade Center lot også vente på seg. Dermed plugget vi ut pc-ene og lukket dørene, forteller Berger som nå har trukket seg tilbake til sitt eget revir. Fra ulvehiet på Holmlia fyres det jevnlig av e-post med analyser og forslag til strategier for daytradere og andre ensomme jegere i aksjemarkedet.
- Etter et halvt års drift har jeg rundt 50 betalende abonnenter. Målet er å nå 500. Hittil har heller ikke dette vært så god butikk, men å skrive daglige rapporter om aksjemarkedet og utarbeide tekniske analyser, holder meg skjerpings på markedsutviklingen og egne posisjoner, sier Berger som tilbringer det meste av døgnets våkne timer foran dataskjermene. For det finnes fremdeles mange gode muligheter i dagens marked til tross for røde tall, fallende kurver og skadeskutte drømmer om rask rikdom, mener Per Ulv. Høstjakten er i gang.
TARGETS
Daytrading er ikke lenger like hot. I jakten på vinneraksjer gjelder det nå å sikte mot gode targets, eller kursmål som det heter på norsk.
- Vi foretar tekniske analyser - cases - som kombineres med fundamentale betraktninger. Ut fra dette beregner vi hva som er en realistisk kursutvikling, og så setter vi targets for kjøp og salg, forklarer Berger. Å nå slike targets kan ta fra timer til dager, kanskje uker. Daytradernes gamle credo, om aldri å eie en aksje over natten, gjelder altså ikke lenger.
- Det har vært mange gode treff på targetsene den siste tiden. Se bare her. GGS-en skriker om å bli kjøpt. Når du ser at Williams R, RSI-en og moving average sammenfaller i en positiv trendkanal, er det løp og kjøp som gjelder, forklarer Berger og peker på en fargerik tåke av røde og blå punkter på skjermen, som i sum blir et case med faste targets for kjøp og salg.
Derivathandel er også et satsingsområde for ulvene i markedet.
FULLTREFFER
Derivater kommer til å bli viktigere, men foreløpig vet norske spekulanter for lite om dette.
- Jeg skal lage et skikkelig innføringskurs i opsjonshandel. Gode cases på opsjoner kan gi enorm avkastning, sier Berger.
Og den enes død er fremdeles den annens brød.
- Da terroristen slo til hadde vi et case med en salgsopsjon på OBX-indeksen. Opsjons-caset kostet 12.000 kroner. Etter 11. september var verdien 180.000 kroner. Dette er rekord, men vi har hatt flere gode cases som har tatt tregangeren på noen dager, sier Berger. Og muligheter finnes det fremdeles nok av, mener Berger.
- Jeg tror it-aksjer kan få et comeback. Farmasi og bioteknologi kan også gjøre det bra fremover, spår Berger.
Det er fremdeles suverene tider for dem som har rygg og øyne til å sitte foran pc-en det meste av døgnet og ikke minst mot til å satse en million eller to.