Tre år i helvete

Publisert: 26. november 2002 kl 14.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Nå må det snart slutte, sier Fleischer i det jeg skal gå. Han kunne for så vidt ha pratet om den evinnelige pessimismen i aksjemarkedet. Om nedturen på Oslo Børs. Men det gjør han ikke. Det er snøen som daler ned utenfor kontorvinduet hans i Homansbyen denne fredagen han prater om. Egentlig så snør det ikke lenger. Det sludder. Så på en måte fikk han ønsket oppfylt.

- Jeg har fått mail som spør « Fleischer, hva er det du driver på med, er du blitt for gammal!», forteller han.

- Hva svarer du da?

- Jeg svarer at man må være klar over at Gambakfondet svinger mer enn markedet. Førsteamanuensis Harald Haukås ved Høgskolen i Stavanger studerte Gambak for noen år siden. Han kom frem til at vi går opp 140 prosent av markedet i et godt marked, og faller 110 prosent i et dårlig marked. I år har det kanskje gått noe dårligere. Tre aksjer har ødelagt for oss, EDB, Eltek og Fast. De to første kommer nok tilbake, men når det gjelder Fast spørs det. Gambak Kapital gjør det bedre i dårligere perioder. Min kollega Gudbrand Brandrud er flinkere til å følge markedet. Jeg har en del case som jeg tror på, på godt og på vondt. Og i et vanskelig marked blir det mest på vondt, hvis jeg da ikke kaster kortene. Ta for eksempel TGS Nopec. Et selskap som tre uker etter kvartalsslutt ikke selv klarer å se at kvartalsomsetningen vil bli en tredjedel lavere enn forventet. En slik aksje kan jeg ikke ha.

Det kommer inn en telefon. En megler skal ha han til å kjøpe aksjer. Det blir ikke noen handel.

SPENNENDE

Det har vært en vanskelig tid for den karismatiske lederen i Gambak fondsforvaltning. På ett år har fondet falt nesten med 37 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

- Det har vært nesten tre år med helvete. Jeg har holdt på med aksjer helt siden midten av sekstiårene, og jeg har aldri sett en periode som har vært så lang og så depressiv. Det er helt utrolig hvor feil vi tok. Jeg husker godt da dotkom-boblen sprakk. Vi var sikker at det var det, og at verden kom til å gå videre. Spesielt var jeg med min forkjærlighet for Eltek sikker på at de store europeiske televerkene, som da hadde betalt ufattelige 880 milliarder for UMTS-lisensene, også måtte bruke penger på linjene - slik at de ville tjene penger. Men det var ikke mer penger igjen. Og så var i tillegg teknologien forsinket. Det kunne jeg kanskje ha sett, sier Fleischer når han går igjennom hendelsene. Han var sikker på at Eltek kom til å vokse videre, og selv om han solgte tidlig i nedturen, beholdt han en liten slant, som han kaller det selv. For å beholde kontakten med selskapet.

Fleischer er optimist og tror igjen på aksjen.

- Det er spennende når Eltek nå sier at de føler at bunnen er passert, og at ordrene igjen kommer inn. Da vil man igjen få vekst i telekom- og utstyrsindustrien. Man vil nok også se oppgraderinger av mobilnettverkene i flere land. Det vil være positivt for Eltek.

Det kommer inn en ny telefon. En ny megler er på tråden. Akkurat denne fredagen er det Tomra som gjelder.

POSITIV

Problemet er å finne ut når man skal kjøpe. Når en utlending selger kan man brenne seg hvis man kjøper for tidlig.

- Det er mange kjempespennende selskaper her hjemme, men de har problemer med å slå igjennom. Se på Tomra. Spennende selskap. Vi tror at det kommer pant i Tyskland ganske raskt. Spesielt etter at De Grønne ble så store etter valget. Industrien kommer til å gi seg, og handelen må begynne å kjøpe maskiner. Da er Tomra i en særklasse. De kan ikke unngå å få ordrer. Likevel faller den, sier Fleischer litt oppgitt.

Saken fortsetter under annonsen

Igjen kimer telefonen. Nå er det mobilen. Ny megler.

- Hei… Jeg har solgt en del på dette nivået, det er helt nils. Nei, nei, nei, nei, det er helt utenkelig å kjøpe. Ha det!, avslutter Fleischer. Uten at jeg vet hvilken aksje han nå sa nei til.

- Du vet aldri når en utlending er ferdig med å selge. Ofte kjøper vi når de er nesten ferdige, slik at kursen kan gå opp. Men du aner ikke når de er ferdige. Kanskje kommer de med en ny stor post, og presser prisen videre nedover. Det vet du ikke, forklarer Fleischer.

Selv om fredagen tyder på å bli nok en rød dag på Oslo Børs tar ikke det motet fra han.

HARDE 30-ÅRENE

- Ser vi på indeksen er vi tilbake i 1996/97. Vi har vært oppe i skyene og er nå ned igjen. Nå er jeg opptatt at av vi er tilbake på nivået vi var på for fem år siden. Mitt spørsmål er om verden ikke har gått videre på fem år? Klart det har, svarer Fleischer før jeg rekker å svare.

- Men du sa at dette var det verste du hadde opplevd?

Saken fortsetter under annonsen

- På børsen ja. Men det er på børsen, ikke rundt oss. Folk handler fortsatt, de går fortsatt på kafé, og det er aktivitet overalt. Det er ingen stor depresjon. Ikke engang i USA går det til helvete. Og likevel har børsene korrigert. Boblen sprakk, og vi er mer edruelig nå. Jeg veldig optimistisk. Men som jeg sier til andelseierne som spør om de bør kjøpe fond nå - vær klar over at man ikke kan være porteføljeforvalter uten å være grunnleggende optimist - det er umulig. Da ville jeg mistet alle oppgangene, og pisset i buksa hele tiden. Heldigvis er jeg optimistisk av natur. Men det har vært mange tunge timer mellom tre og fem på natten, hvor jeg har hatt krampe i magen og syntes synd på andelseierne, meg selv og hele verden. Men når jeg igjen står opp… Ofte legger du deg med at børsene i USA har ramlet mye. Så du legger deg deprimert. Når du våkner viser det seg at det har kommet positive meldinger etter børs.

- Oslo har ikke gått like bra som resten av børsene når korreksjonene har kommet. Tror du det vil endre seg?

- Ja, det er klart. Når et marked stiger er det de store aksjene, de likvide, de du kan skaffe deg hurtig, som går først. Og hvis det er et ordentlig bullmarked leter man da etter de som nå ikke har gått. Det er det som skjer i Oslo. Vi er et lite marginalmarked for utlandet. Vi kommer i andre bølge. I tillegg er Norge nå også priset lavere enn resten av verden. Og jeg vil heller være i Norge hvor du har en god økonomi, forklarer Fleischer.

Telefonen ringer igjen. Fleischer svarer at han sitter litt opptatt.

- Hva skal til for at børsene snur?

- Nå har vi hatt skikkelig pessimisme det siste halvåret. Inntil for en måned siden var alt negativt. Da var glasset halvtomt, nå er det igjen halvfullt. Den nyansen er som dag og natt. Jeg tror veldig på følelsene i markedet. Nå tolkes igjen positive nyheter positivt, og da får du den riktige rekkefølgen på tingene. Aksjeoppgangen kommer før makrotallene. For aksjene diskonterer hva som skal skje i fremtiden. Det venter vi på nå…

- På USA?

Saken fortsetter under annonsen

- Vi venter på at selskapene igjen skal begynne å tjene penger, og at de skal tore å si at det igjen ser lysere ut.

JAGUAR

Fleischer mener at potensialet absolutt er der, men samtidig er det lite penger i omløp. Kapitalen rulleres mellom aksjene. Blant annet fordi livselskapene dumpet aksjer etter at nedturen var godt i gang. De torde ikke å sitte med aksjer. Nå har de ikke mer å selge.

- De må igjen inn i markedet, ellers klarer de aldri å «outperforme». Over tid må de ha aksjer. Livselskapene venter til at de er sikker på at markedet igjen har snudd oppover, da kommer de tilbake. Det gjelder å komme inn før dem. De har måttet gjøre det samme som oss. Når innløsningene kom for fullt måtte jeg bare selge. Både likvide og illikvide aksjer. Særlig måtte jeg dumpe noen illikvide aksjer, blant annet Nordkom. Det var helt forferdelig. Men jeg kan ikke bare ha igjen illikvide aksjer, sier han.

Det er lett å tenke seg at det var med tårer i øynene at han solgte Norkom. I lengre tid har dette sammen med Ekornes vært en viktig post i Gambak. Selskapet i Sandefjord har levert svært gode resultater.

- For meg er Norkom det nye Elkjøp. Det var en fornøyelse å følge med på Thor Bjarmann i Elkjøp. Han gjorde de riktige tingene. Slik er det også med Norkom. De gjør de riktige tingene. Men jeg hadde aldri tort å investere i selskapet dersom de ikke har hatt med Bengt Thuresson, og Jan Chr. Opsahl i styret. To tungvektere fra Tandberg. Det forteller meg at dette ikke bare er noen unggutter i Sandefjord som kunne komme til å ta helt av og kjøpe Jaguarer. Generelt skal du ha tjent mye før du begynner å kjøre store biler, sier Fleischer, som understreker av de unge sandefjordingene er svært så nøkterne.

STRESS NED

Saken fortsetter under annonsen

Ekornes er et selskap Fleischer alltid har hatt aksjer i, som han selv uttrykker det.

- Jeg begriper ikke at ikke alle privatpersoner har kjøpt den aksjen, jeg. Den faller kanskje litt med utbytte, ja, men de tjener så bra. Ekornes er opp fem prosent i år, og et av de beste selskapene på børsen. Første gang jeg besøkte dem fortalte Jens Petter Ekornes selv hvordan de nesten skulle halvere produksjonstiden på Stressles. Vi kjøpte som rakkeren, og siden har jeg fulgt bedriften. Lederteamet med Nils-Fredrik Drabløs og Robert Svendsen er dønn solide, og ekstremt seriøse mennesker. Robert er den beste finansministeren jeg vet om. Han overlater ikke noe til tilfeldigheten. Og så gjør Ekornes noe som de alltid har gjort. De deler ut utbytte. Jeg har alltid ment at det er viktig. Mitt motto er «Show me the money». Når du sender pengene til meg kan du ikke jukse. Det er cash. Du kan jukse på mye rart, men ikke på cash. Derfor er også Gambak det eneste fondet som deler ut utbytte. Skattefrie penger går direkte videre til andelseierne. Bortsett fra i fjor, da det var skatt på utbytte, forklarer Fleischer med et aldri så lite smil. Høyremannen har lovet sønnen sin at dersom det nå blir samarbeid mellom Høyre og Arbeiderpartiet, og de finner på noe rart, melder han seg ut.

Telefonen ringer igjen. Nå har den vært merkverdig stille en god stund.

- Ja, jeg er klar når dere føler at de er ferdig. Nei…jeg…ja, det er billig og spennende. Men da må dere ha en følelse at de er ferdig… før det er det ingen vits…Ha det.

Jeg regner med at det fortsatt er Tomra, uten at jeg vet sikkert.

- Hvor har du plassert dine egne penger?

- Min kone og jeg har andeler i Gambak, og vi har hatt det en god stund. Og det har falt like mye som alt annet. Men det har ikke bekymret meg i det hele tatt, jeg har ikke vurdert et sekund å selge. Det ville uansett vært et dårlig signal. Hele min økonomi er avhengig av børsen. Går børsen bra tjener jeg bra. Og det motsatte dersom børsen faller. Jeg har også noe cash som vi fikk da jeg solgte deler av forvaltningsselskapet til Alfred Berg. Det står i banken, men det er ikke noen big deal, sier mannen. For han er personkjemi så viktig at dersom megleren hans i et bestemt meglerfirma er på ferie, så handler han ikke med dem.