Tjen penger når børsene faller
Ekte børshaier med is i magen, tjener penger også når børsene stuper. En måte å gjøre dette på er å selge aksjer man ikke eier i et fallende marked. Store haier selger så mange aksjer at kursene presses nedover. Senere kan de kjøpe aksjene tilbake billigere, enn det de solgte dem for. Forskjellen mellom salgs- og kjøpskurs blir da gevinst. Slik shorting av aksjer er foreløpig forbeholdt spekulanter i millionklassen, men snart kan også småspekulanter spekulere i børsfall for en rimelig penge hos nettmeglerne.
NYTT I NORGE
Shortsalg har vært vanlig i mange år, spesielt i USA. Investorer som tror markedet skal ned på sikt, kan shorte aksjer. Spekulanter kan også shorte aksjer kortsiktig. Aksjer kan shortes for så kort tid som en dag.
Shortsalg har tradisjonelt sett vært lite vanlig i Norge. Men de siste årene har interessen økt. Foreløpig er shorting forbeholdt større investorer, men kan endre seg når tjenesten snart kan tilbys på nett.
- Inntil 1998 fantes det ikke noen regler for shortsalg i Norge. Ved kursfallet samme året, kom det frem at det var mange som shortet aksjer. Dermed ble det satt ned et utvalg, som i løpet av 3-4 måneder laget et utkast til regelverk for shortsalg, forteller Tor Arne Olsen som er pressetalsmann ved Oslo Børs.
Det norske regelverket har mye til felles med det amerikanske. Og det gjelder å sette seg inn i reglene, for shortsalg er mer krevende enn vanlig kjøp og salg av aksjer.
MÅ LEIE AKSJER
Siden det kun finnes et visst antall aksjer i et selskap, kan man ikke uten videre selge aksjer man ikke har. Aksjene må først leies. Utleier er ofte store fond eller pensjonskasser, som sitter med langsiktige aksjeporteføljer. Målet deres er å øke avkastningen ved utleie av aksjer for shortsalg. Den som leier ut aksjene, kan ikke selge aksjene i leieperioden. Når leieperioden er over, skal aksjene leveres tilbake til utleier. Har aksjene steget i verdi, taper shortselgeren penger.
Megler ordner det praktiske med leie og salg av aksjer. Siden det kreves en del papirarbeid, skjer shorthandel på gamlemåten. Det vil si per telefon. Dette betyr høye kostnader, noe som gjør at småkunder er utelukket fra muligheten.
- Det er mye administrativt arbeid med shorthandler, derfor krever vi et visst volum. Vi har ikke satt noen bestem grense, fordi det aldri har vært noe problem at slike ordrer er for små. Men blir det økt etterspørsel etter dette, må vi sette en nedre grense, og da snakker vi nok om en million eller to som minimum, sier meglersjef Paal Bugen i Karl Johan Fonds.
Men dette vil snart endre seg.
SHORT PÅ NETT
I USA og Sverige har mindre spekulanter lenge kunnet shorte aksjer. Nå satser nettmeglerne på å tilby dette også i Norge.
Først ute er NordNet.
- Pussig at du ringer akkurat nå, jeg er på vei til et møte om dette. Vi tilbyr allerede shorthandel i Sverige. Og nå satser vi på å tilby dette også i Norge. Dato for oppstart er ikke fastsatt, men vi vil kanskje være i gang ut på nyåret, sier Øystein Lode som leder NordNet i Norge. Stocknet er også på banen.
- Vi har også planer, men jeg kan ikke si når. Kanskje på slutten av året, sier Erlend Bruvik i Stocknet.
Hos Etrade og NetFonds har de ingen planer om å tilby shorthandel. De store meglerhusene tilbyr allerede shorthandel, men kun for store kunder.
Det er likevel en del tekniske problemer som må løses før shorthandel kan lanseres hos nettmeglerne.
MYE MANUELT ARBEID
Shorthandel er mindre automatisert enn aksjehandel.
- Det er umulig å utføre shorthandler automatisk på nettet. Det er for eksempel ikke sikkert at det vil være mulig å låne en stor nok aksjepost, hvis en kunde vil shorte en stor aksjepost, sier Bruvik.
Meglerne kan skaffe aksjer til utlån på to måter; enten direkte fra fondsforvaltere eller pensjonskasser eller via Norsk oppgjørssentral (NOS).
- Vi ser for oss en avtale med et stort fond eller en pensjonskasse, slik at vi kan låne inn aksjer på vegne av kundene våre, sier Bruvik.
Skal du shorte aksjer, må du også være forberedt på å stille sikkerhet for eventuelle tap.
- Vi vil kreve sikkerhet avhengig av hvor spekulative shortsalgene er. Shorter man Opticom vil det kreves høyere sikkerhet enn om man shorter Hydro, sier Lode.
Foreløpig er det ingen som har bestemt hvor mye tjenesten vil koste.
- Shortsalg vil bli dyrere enn kjøp og salg av aksjer, men akkurat hva prisen blir, har vi ikke regnet på ennå, sier Bruvik.
I tillegg til kurtasje for shortsalg av innlånte aksjer, må selger betale leie for aksjene i den perioden de er shortet. Dette tilsvarer en årlig rente på to til tre prosent av verdien på de shortede aksjene.
SHORT PÅ NEDGANG
Det skal altså være mulig å shorte både kortsiktig og langsiktig med dette systemet. En investor som tror verdens børser skal videre ned de neste månedene, vil kunne shorte aksjer i flere måneder, så lenge leien betales til utlåner. En spekulant som hører en dårlig nyhet på kvelden, vil også kunne shorte en aksje i løpet av en børsdag. Slik spekulativ shorting krever store svingninger. På Stockholmsbørsen er det populært å shorte aksjer i Nokia, som har store kurssvingninger i løpet av en dag.
Risikoen ved shortsalg er at aksjekursen stiger etter at man har shortet. Det verste som kan skje er at man havner i en såkalt short squeeze, som oppstår når utlåneren av aksjene skal ha aksjene tilbake. Hvis det er mange som har shortet i samme aksje, og som må kjøpe aksjene tilbake samtidig, for eksempel før børsen stenger, kan kursene bli presset opp, slik at man taper mange penger. Men børsnedgangen den siste tiden har gjort shortselgerne til vinnere i markedet.