Tid for aksjer i nye markeder?

Publisert: 26. juni 2002 kl 11.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

De siste årene har det vært røde tall for de fleste som har investert i nye markeder (emerging markets). Men nå er tiden moden for å satse noen sparekroner på fjerntliggende børser, ifølge rådgiverne i Baring, som nettopp arrangerte seminar for norske forvaltere i Oslo. Det finnes intet mindre enn seks gode grunner til å investere i utviklingsøkonomier nå:

  • Et globalt overskudd på likvide midler, som søker gode investeringsmuligheter.
  • Historisk lave aksjekurser med laveste PE-tall på ti år i flere emerging markets.
  • Internasjonale investorer har lav eierandel i slike land.
  • Politiske endringer og økonomiske reformer.
  • Et forventet økonomisk oppsving i verdensøkonomien i 2002.
  • Investering i nye markeder kan fungere som en egen investeringsklasse for risikospredning.

SPREKE TIGERE

Analytikerne i Baring forventer lavere avkastning i det amerikanske aksjemarkedet de kommende årene, noe som har fått dem til å se på alternativer.

- Amerikanske aksjer er fremdeles høyt priset, og det er grunn til å redusere forventningene til avkastning, sier Ian Bright som er økonom i Barings avdeling for økonomisk forskning. Han opplyser også at Baring har vektet seg ned i aksjer i USA og Japan til fordel for Europa og «emerging markets».

Det er spesielt Kina, Mexico og Russland som peker seg ut som interessante markeder, ifølge Barings analyser.

- 11. september hadde ingen nevneverdig innvirkning i Kina. Veksten er fremdeles på 7 - 8 prosent i året. I tillegg er kinesisk økonomi i rask endring, med økt privatisering, mer avansert produksjon og endringer i kapitalmarkedene, blant annet med økte utenlandsinvesteringer. Svært lite av dette er foreløpig diskontert i aksjekursene. Det er likevel grunn til å være forberedt på høy volatilitet, sier Sam Lau som er leder for et investeringsteam i Hongkong.

Saken fortsetter under annonsen

Mexico er også en investering verdt.

- Økonomien i Mexico vokser dobbelt så raskt som USA. Og når veksten kommer tilbake i USA, vil det umiddelbart slå positivt ut for Mexico, sier John Payne som er leder for Emerging Markets Equity Team i London.

Russland er også et marked som ifølge Barings kan få en positiv utvikling, forutsatt at president Putin klarer å legge forholdene til rette for utenlandske investorer, slik han har lovet.

- I sum har det sjelden vært så mange sammenfallende faktorer som taler for å investere i utviklingsøkonomier, men det gjelder å komme inn før saueflokken, sier Payne.

Sparere med lav risikoaversjon har to muligheter for å delta. Enten gjennom tradisjonelle aksjefond, eller via såkalte børsomsettelige fond (ETF).