Tenk skatt før nyttår
Mange av disposisjonene burde du allerede ha gjort. Men det er ikke for sent å ta noen småendringer som vil hjelpe deg.
- For deg som har fritidseiendom i utlandet er det nye at man ikke skiller mellom fritidseiendom i utlandet, og tilsvarende i Norge når det gjelder inntekter og skatt, sier advokat Robert Heiberg Kahrs fra advokatfirmaet NORDIA. Han er også medlem av panelet i Økonomisk Rapports «Spør eksperten».
Kahrs legger til at man bør være klar over at det ikke er plankekjøring når det gjelder hvordan man skal krediteres for skatt man betaler i ulike land. Flere land har valgt å skattlegge formue i form av eiendom, igjennom høy eiendomsskatt, istedenfor å kreve inn formuesskatt. Dermed utligner ikke de forskjellige skattene hverandre, og en kan ende med å få lavere kreditering enn forventet.
- Også når det gjelder utleie av fritidseiendom kan det være penger å hente. Her må man skatte av 85 prosent av den inntekten som overstiger 10.000 kroner. Skatten på inntekten er 28 prosent. Dersom man klarer å bli prosentlignet er inntekten skattefri. Kravet er at man har et normalt bruk av eiendommen knyttet til ferieperiodene, forteller Kahrs.
SYKDOM
Husk at man kan få ekstra fradrag dersom noen i familien har hatt store utgifter på grunn av sykdom.
- Det kan lønne seg å få med at dette også gjelder for utgifter man har hatt utenom det offentlige norske helsevesenet dersom årsaken er at det har vært en urimelig lang ventetid der, sier Kahrs.
Dødsfall i familien er heldigvis noe man sjelden opplever. Nettopp derfor kan det være nyttig å vite hvordan reglene er når det skjer. Kahrs forteller at den inntekten avdøde har opptjent, men ikke fått utbetalt er skattefri inntekt. Både for dødsboet og for etterkommerne. Dette kan for eksempel være lønn som betales etterskuddvis i måneden og feriepenger som er opptjent før dødsfallet. Også bonuser som regnes av bedriftens overskudd i slutten av året vil kunne komme under denne bestemmelsen.
Pensjon i dødsmåneden er også skattefri.
MINSTEFRADRAGET
For dem med næringsvirksomhet kan det lønne seg å få ført noe av inntekten inn som lønn slik at man nyttiggjør seg minstefradraget, som for eksempel ved at advokater tar honorar fra styreverv som lønn. Minstefradraget skal dekke utgifter i forbindelsen med yrket som ikke dekkes av arbeidsgiver. Fradraget utgjør 22 prosent av lønnsinntekt og pensjon. Det er en nedre grense på 4.000 kroner, og en øvre grense på 40.300 kroner. For personer med arbeidsinntekt er den nedre grensen for minstefradraget på 31.800 kroner. Minstefradraget beregnes automatisk, og du vil få det fradraget som er høyest av minstefradraget på 22 prosent og minstefradraget med særskilt nedre grense. Fradraget kan ikke være høyere enn inntekten.
I realiteten vil dette bety at dersom du har en lønnsinntekt under 31.800 kroner vil fradraget tilsvare lønnen. Med inntekt mellom 31.800 kroner og 144.500 kroner blir fradraget 31.800 kroner, og for lønnsinntekt over 144.500 kroner er fradraget 22 prosent av inntekten, helt til en når den øvre grensen på 40.300 kroner.
PENGER OG EIENDOM I AS
Når det nærmer seg nyttår får nok flere idéen om at det nå vil lønne seg å starte opp et AS for så å plassere en eventuell formue i et aksjeselskap (ikke-børsnoterte aksjer). Reglene er slik at aksjer som ikke er børsnoterte bare verdsettes til 65 prosent av skattemessig formuesverdi. Ikke alle skjønner dette.
- Det er vanskelig å forklare hvorfor reglene er slike, sier førsteamanuensis Knut Boye ved Norges Handelshøyskole (NHH). Etter hans mening er dette en svært gunstig ordning som gjør det mulig å fjerne hele formuen. Spesielt gunstig er det dersom du flytter aktiva inn i selskapet, mens du har gjelden på egen hånd (se regnestykke).
- Tar du opp et lån på 15 millioner kroner for å kjøpe en eiendom med en markedsverdi på 20 millioner kroner, vil du ha en virkelig formue på 5 millioner kroner. Ved å plassere eiendommen i selskapet, og beholde gjelden selv vil du kunne få dette til å bli en negativ netto formue, sier Boye. La oss si at ligningstaksten på eiendommen er 30 prosent av markedsverdien. Skattepliktig verdi på aksjene i selskapet vil være 65 prosent av dette. 3,9 millioner kroner. Med en gjeld på 15 millioner kroner vil du dermed ha en skattemessig nettoformue på minus 11,1 millioner, som vil gå til fratrekk på en eventuell annen formue.
Nå tenker sikker noen driftige sjeler at dersom verdien av slike aksjer bare er 65 prosent vil det være enda mer lønnsomt hvis jeg flytter eiendommen over i et datterselskap av det første selskapet. «Jeg vil da bare skattes for ligningsverdig x 0,65 x 0,65». Slik er det ikke. Det er ikke mulig. Verdien av datterselskap skal ikke reduseres til 65 prosent. Her regnes full verdi.
- Vær obs på at etablering av selskap først vil få den ønskede skattemessige virkningen det andre året etter etableringsåret, sier Boye.
Det kan bety at dersom du planlegger å foreta noen lure skattemessige disposisjoner til neste år bør du etablere selskapet før nyttår.
Som alltid er fast eiendom en god investering dersom man ønsker å redusere formuesskatten. Men det er viktig å ha på minnet at det ikke alltid vil være et sjakktrekk å plassere egen bolig i et AS. I alle fall ikke dersom du planlegger å selge boligen i nærmeste fremtid. Selger du boligen mens den er eid av aksjeselskapet, er selskapet den formelle eieren, og du vil måtte betale skatt av en eventuell salgsgevinst. Eier du boligen selv, og har bodd der det siste året er denne gevinsten skattefri.
INVESTERINGER
For bedriftene er reglene mer komplisert, men det kan være verd å nevne at investeringer som planlegges i nærmeste fremtid, kanskje bør plasseres på denne siden av nyåret. Da vil man få full avskrivning for investeringen.
Husk også at avskrivningssatsene er endret. Det er lavere en hva de har vært tidligere. Spesielt gjelder dette goodwill hvor satsene er redusert fra 30 prosent til 20 prosent. Er man ikke klar over dette kan overskuddet bli noe høyere en først antatt, og dermed også skatten.
------------------------------------------------------------------------
Hvordan fjerne formue!
Virkelig formue
Verdi på eiendom: 20 mill
Lån: 15 mill
Formue: 20 mill - 15 mill = 5 mill
Ved å plassere eiendom i ikke-børsnotert aksjeselskap
Likningstakst på eiendom 30 %: 20 mill x 0,30 = 6 mill
Skattemessig verdi av aksjer: 6 mill x 0,65 = 3,9 mill
Lån: = 15,0 mill
Skattemessig formue: 3,9 mill - 15 mill = - 11,2 mill