Ta gevinst i yen

Publisert: 27. juni 2002 kl 13.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Det siste året har yen-kursen svekket seg med cirka 20 prosent. Et lån i yen tilsvarende en million kroner, har altså krympet til 800.000 kroner. I tillegg kommer lave rentekostnader. Effektiv rente på yen-lån ligger på cirka to prosent årlig, det vil si cirka en fjerdedel av det norske nivået. Det betyr cirka 60.000 kroner i sparte rentekostnader. En samlet gevinst på over en kvart million på et år, er ikke dårlig.

Og når noe virker for godt til å være sant, er det gjerne akkurat det. Easy come - easy go. I oktober 1998 steg yen-kursen med 20 prosent på noen dager, så gevinstene kan raskt fordampe. Og i dagens urolige situasjon gjelder det å være forberedt på det meste. Når rentenivået er på vei ned i Norge, kan det derfor være en god idé å ta deler av gevinsten nå.

KONVERTERE?

- Jeg tror ikke nødvendigvis den gunstige kursutviklingen vil fortsette, men rentefordelen vil være der fortsatt, sier sjeføkonom Tormod Andreassen i SpareBank 1 Gruppen. Han anbefaler at deler av lånet konverteres til et fastrente lån i norske kroner med ett til tre års binding.

- Alternativt kan deler av lånet plasseres i en såkalt valutakurv, der risikoen spres på flere valutaer, sier Andreassen.

En del kunder har allerede valgt denne strategien.

- Vi har kunder som har splittet lånene mellom yen og sveitsiske franc. Renten på sveitsiske franc ligger på cirka fire prosent, forteller Leif Bø som er markedssjef for personkundemarkedet i Sparebanken Rogaland.

Saken fortsetter under annonsen

En fifty-fifty fordeling mellom yen og sveitsiske franc, gir en effektiv rente på cirka tre prosent, samtidig reduseres kursrisikoen kraftig. Å plassere en tredjedel i et norsk fastrentelån og en tredjedel i yen og sveitsiske franc, reduserer risikoen ytterligere. Til gjengjeld øker den effektive renten til i overkant av fire prosent. Det koster å redusere risikoen. Men med det skyhøye rentenivået i Norge er det fremdeles mye å tjene på valutalån. Men det gjelder å følge godt med. Lønnsomheten kan raskt endres når valutaer svinger et tosifret antall prosenter på kort tid.

INGEN GRATIS LUNSJ

- Valutalån er alltid risikofylt, men så lenge Norge høster av oljeformuen, tror jeg det vil være lønnsomt. Det skal et meget stort oljeprisfall til før norske kroner svekkes vesentlig mot utlandet, sier Andreassen. Han anbefaler folk å følge godt med, og vite når lånene kan innfris. For valutalån kan ikke uten videre nedbetales. De fleste slike lån har seksmåneders terminer. Det vil si at det kun er mulig å nedbetale eller innfri lånet to ganger årlig.

- Det er likevel mulig å innfri slike lån på et hvilket som helst tidspunkt ved å låse kursen gjennom en terminkontrakt, forklarer Bø. Dette koster imidlertid noen kroner ekstra.

Det finnes fremdeles ingen gratis lunsjer i finansmarkedet - i hvert fall ingen lang lunsj.