Svakere krone

Publisert: 25. april 2008 kl 09.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Kronen har svekket seg mot de fleste valutaer i løpet av det siste døgnet. Noe av årsaken er den fallende oljeprisen: Ned to dollar per fat siden i går morgen til 114 (Brent). Kronen gikk spesielt svakere mot den amerikanske dollaren og det britiske pundet. Disse valutaene styrket seg betydelig. EUR/USD har beveget seg et stykke unna 1,60, som vi hadde tidligere i uken, til 1,57, mens EUR/GBP handles igjen under 0,8, skriver seniiorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.

- Euroen ble delvis trukket ned av svake nøkkeltall. Bedriftstillitsindikatorene INSEE for Frankrike og IFO for Tyskland kom begge ut under konsensusanslaget. Sistnevnte er en indeks som markedet følger nøye, siden den historisk har forklart industriproduksjonen i Tyskland og dermed i eurosonen svært godt. Det var særlig vurderingen av nåsituasjonen som trakk IFO-indeksen ned, men fremtidsutsiktene ble også vurdert som svakere. Dette kan tyde på at veksten i økonomien nå vil bremse opp, skriver DnB NOR-analytikeren.

- De amerikanske nøkkeltallene som ble publisert i går ga ikke noe entydig bilde. La oss starte med det positive: Ordreveksten etter varige goder i mars var bedre enn ventet. I tillegg ble ordreveksten for februar, som så urovekkende svak ut, revidert kraftig opp. Det kom også positive tall for arbeidsmarkedet. Det var langt færre førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd enn ventet. Dette kan tyde på at arbeidsmarkedet i USA ikke fortsetter langs den svært svake trenden vi har sett den siste tiden. Dollaren styrket seg rett etter publiseringen av disse tallene, påpeker Bech-Moen.

- Det kom også negative nyheter fra USA i går: Nyboligsalget falt med langt mer enn ventet. Tidligere i uken fikk vi tall for bruktboligsalget, og de indikerte at bunnen kanskje er nådd i det amerikanske boligmarkedet. Disse indikatorene sender derfor for øyeblikket forskjellige signaler. Men nøkkeltallene som ble publisert tidligere på dagen tydet på at problemene i boligmarkedet ikke trekker ned resten av økonomien i stor grad. Derfor ble gårsdagen samlet sett positiv på nøkkeltallsfronten, mener DnB NOR Markets.

- Det var lav etterspørsel etter de amerikanske statsobligasjonene med løpetid fem år som ble auksjonert bort i går, og renten på disse obligasjonene steg betydelig. Renten på 10-åringen gikk dermed også kraftig opp, med rundt 15 basispunkter det siste døgnet. Aksjer var å foretrekke i går. Den fallende oljeprisen og nøkkeltall noe på den sterke siden gjorde at optimismen igjen rådet. I tillegg presenterte bilprodusenten Ford kvartalsresultater som var overraskende sterke. Men det var finanssektoren som bidro mest til at Dow Jones la på seg nesten én prosent. Finanssektoren ble blant annet drevet av Merrill Lynchs beslutning om å holde fast ved sin utbyttestrategi. Det var også positive finansnyheter fra Europa: Credit Suisse la frem et noe bedre kvartalsresultatet enn markedet forventet. Nasdaq Comp. var også opp med rundt én prosent etter at blant annet Apple steg etter fremleggelsen av resultatet sent på onsdag.

- I natt fikk vi tall for inflasjonen i Japan. Kjerneinflasjonen steg i mars til sitt høyeste nivå på 10 år. Men dette var som ventet og var trolig ikke årsaken til at renten på japanske statsobligasjoner føyk i været! Stadig flere venter nå renteheving fra BoJ i løpet av høsten, avslutter Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen