Støy i markedet
- Gårsdagens rentebeslutninger endte oppskriftsmessig. Markedsutslagene i etterkant var hovedsakelig støy. Børsoppgang ga generell dollarstyrkelse. Dette på tross av nye svake nøkkeltall, som tyder på at mye negative informasjon er priset inn i dollaren, skriver analytiker Maren Romstad i DnB NOR Markets.
Svak industriproduksjon
- Norsk industriproduksjon kom ut svakere enn ventet og falt 3,4 prosent fra november til desember. Fallet i sesongjustert industriproduksjon skyldes at det i 2007 var få arbeidsdager mellom jul og nyttår. Industribedrifter valgte derfor å stenge produksjonen i romjulen. Vi velger å ta tallene med en klype salt og vente på januartallene før vi foretar en ytterligere vurdering av utviklingen. På tross av et fall i desember har vi sett en oppadgående trend for 2007. Industriproduksjonen vokste med 4,1 prosent i 2007 sammenlignet med 2006. Kronen svekket seg mot dollar i går og USD/NOK handles nå på 5,55.
Engelsk rentekutt
- Bank of England vedtok torsdag å kutte styringsrenten fra 5,5 til 5,25 prosent. Dette var i stor grad ventet av markedet, men de umiddelbare valutakurssvingningene kunne tyde på visse forventninger om et større kutt. Rentebeslutningen sendte pundet sterkere i en kort periode. Etter den første reaksjonen gikk pundet tilbake til den underliggende svekkelsen mot dollar. Svake tall for industriproduksjon, tidligere på dagen, bidro til fallet i pund sterling. Bortsett fra svekkelsen mot dollar fikk vi en del støy i GBP som følge av rentebeslutningen, men det var ikke snakk om store utslag. GBP/USD handles nå rundt 1,94.
Uendret EU-rente
- Som ventet valgte den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet å ikke følge i Mervin Kings fotspor. ESB holdt styringsrenten uendret på 4 prosent. Beslutningen var enstemmig, og begrunnelsen var hovedsakelig inflasjonsrisiko på oppsiden. Det var knyttet mest spenning til pressekonferansen i etterkant av møtet og hvorvidt Trichet ville opptre mindre haukete. Trichet vektla, nok en gang, inflasjonspress og andrerundeeffekter av høye energipriser. ESB mener at fundamentale forhold taler for fortsatt god vekst i eurosonen, men påpeker at vekstrisikoen i økonomien er på nedsiden. Trichet endret ikke språkbruken betydelig, men alt tyder på at ESB erkjenner at ting skjer raskt og vil ha rom for å snu seg rundt. Sentralbanken ser fortsatt prisstigning og eventuelle andrerundeeffekter som sin hovedutfordring, problemet er at markedet ikke tror på Trichet og co. Markedet priset inn flere rentekutt fra ESB før møtet i går, og forventningene endret seg ikke nevneverdig. I etterkant av rentemøtet fikk vi en del støy i euroen. Det var også bevegelser i de lange rentene.
Sterkere dollar
- Gårsdagen ga en oppgang på amerikanske børser og sterkere dollar. Dollaren fikk en generell appresiering og styrket seg 0,9 prosent mot euro. EURUSD handles i morgentimene på 1,44. Dollarstyrkelsen kan ikke forklares med fundamentale makroøkonomiske nøkkeltall, som også i går ga indikasjon på en stagnerende amerikansk økonomi. Forklaring kan ligge i at mye negativ informasjon og lave forventninger er priset inn i dollaren. Feds Fisher, som stemte mot rentekutt ved forrige møte, fulgte opp rekken av haukete taler denne uken. Sammen med lav etterspørsel i en ny auksjon, bidro talen til å øke de lange rentene med 20 punkter på det meste.
Dagens nøkkeltall
- Av dagens nøkkeltall kan tysk industriproduksjon i desember være av interesse. Industriproduksjon utgjør en stor andel av eurosonens BNP og forklarer mye av år til år variasjonen i tysk BNP. Svake tall for desember kan gi en svekkelse av euro. Av norske tall får vi Norges Banks kredittindikator for samlet kreditt (K3). K3 omfatter lån fra utenlandske lånegivere. Etter at bedriftens lånevekst (K2) overrasket på oppsiden forrige uke, får vi nå svaret på hvorvidt markedsuro har ført til at norske bedrifter finansierer seg innenlands, avslutter Maren Romstad i DnB NOR Markets.