Stille før stormen?

Publisert: 27. mai 2008 kl 09.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Med stengte markeder både i USA og Storbritannia i går og fravær av makronyheter andre steder, var det generelt liten aktivitet i markedene og små kursbevegelser. Fokus er stadig rettet mot den skyhøy oljeprisen (Brent Blend opp til 132,8 USD per fat) og mulige negative konsekvenser for den amerikanske økonomien. Det var nyheten om nok et angrep på oljeinstallasjoner i Nigeria som løftet oljeprisen i går. OPEC-president Khelil gjentok mandag at kartellet ikke har planer om å møtes igjen før det ordinære møtet i september. Dollaren har på denne bakgrunn tendert noe svakere mot flere valutaer det siste døgnet, selv om utslagene har vært relativt beskjedne. Mot euro har dollaren svekket seg 0,2 prosent og EUR/USD handles nå opp mot 1,58, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets.

Nye USA-tall

- Det er i dag duket for flere interessante makroindikatorer fra USA. Viktigst er antakelig forbrukertilliten fra Conference Board. Indikatoren ligger allerede på et svært lavt nivå, men er ventet å avta ytterligere i mai. Dette skyldes dels at Michigan-indeksen (som måler det samme) også falt i mai, men det er også fundamentale forhold som tilsier videre nedgang: Boligprisene faller fortsatt, arbeidsmarkedet svekkes og energiprisene fortsetter å stige til rekordhøye nivåer. Amerikanerne liker ikke høye bensinpriser! Også nyboligsalget slippes i ettermiddag. Det er ventet en moderat nedgang på litt over 1% fra mars til april. Siden omsetningen har falt lenge og mye vil markedet antakelig være opptatt av om tallene kan indikere at bunnen snart nærmer seg, men er trolig for tidlig. Den tredje viktige indikatoren er boligprisene fra S&P Case-Shiller. Det er ventet at indeksen vil vise en prisnedgang på 14% å/å i mars. Fortsatt nedgang i prisene vil tynge forbruket fremover og tilsi at rentene holdes lave. Greennsier for øvrig til Financial Times at han tror boligprisene skal ned ytterligere 10 prosent og at han tror det fortsatt er mer enn 50 prosents sannsynlighet for resesjon i USA.

Nye Euro-tall

- Fra eurosonen kommer tysk BNP med detaljer for første kvartal og tysk forbrukertillit for juni. BNP økte uventet sterkt i følge flashestimatene og det blir interessant å se hva som bidra til den sterke oppgangen. Trolig var byggeinvesteringene en viktig faktor. Fra Frankrike kommer bedriftstilliten fra INSEE (statistikkbyrået) for mai. Det er ventet en liten nedgang fra april. I dag kommer det flere nøkkeltall for svensk økonomi. Både bedrifts- og forbrukertilliten ventes å avta noe i mai. Bedriftstilliten svekkes seg gjennom fjoråret, men ser nå ut til å ha stabilisert seg rundt 0 - noe høyere enn det langsiktige gjennomsnittet. Forbrukertilliten har falt betydelig det siste året og kommet neste ned i 0 - langt under gjennomsnittet. Indikatoren tilsier at forbruket vil bremse opp fremover. Også produsentprisene for april slippes i dag.

Hva gjør Gjedrem?

- Her hjemme rettes fokus mot morgendagens rentemøte. Som nevnt i gårsdagens rapport tror vi (og alle andre) at renten holdes uendret. Det er mer usikkert om Norges Bank vi gi signaler som tyder på renteoppgang på neste møte 25. juni. Vi tror ikke det kommer slike signaler og mener at de høye markedsrentene tilsier at renten holdes i ro på 5,5 prosent også ved det møtet, skriver DnB NOR Markets.
- Dagens rapport inneholder nye rente- og valutaprognoser. Den viktigste endringen fra forrige måned hva angår renter er at vi nå tror rentebunnen er nådd i USA. Vi ser imidlertid for oss at den amerikanske styringsrenten vil bli liggende på dagens nivå (2 prosent) ut året og antyder at første heving ikke vil komme før utpå våren 2009. Prognosen for britiske styringsrenter ble justert opp, slik at bunnen om et år nå er 4,0% prosent. Dette skyldes bl.a. den sterke oppgangen i inflasjonen. Denne endringen gjorde at vi også justerte prognosene for pundet noe sterkere - men vi tror fortsatt på pundsvekkelse. De nye prognosene innebærer også at vi ikke tror at det norske kronen vil styrke seg like mye som tidligere, avslutter Knut A. Magnussen i DnB NOR markets.

Saken fortsetter under annonsen